Mérsékeltebb szigort javasol Erdei

Óvatosan a devizahitelek korlátozásával, mert az visszafogná a teljes lakáshitelezést, ami az építőipartól az ingatlanpiacig nagyon sok területet érintene -figyelmeztet a bankszövetség elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakossági hitelezés szabályozására kidolgozott javaslata nem csupán a devizaalapú kölcsönöket korlátozná, hanem visszafogná a teljes lakáshitelezést - mondta az MTI-nek adott interjúban Erdei Tamás. A Magyar Bankszövetség szerdán megválasztott régi-új elnöke szerint a jegybank elképzelése rendkívüli megszorítást jelentene, amely az igénylők jelentős részénél lehetetlenné tenné a hitelhez jutást. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindez milyen hatással lenne az ingatlanpiacra, valamint az építő- és építőanyag-iparra.

A pénzügyi stabilitást szolgáló javaslatokkal - ezek közé sorolta a forinthitelek felé való terelést, a jelzáloghitelek megfelelő korlátok közé szorítását, a hitel/érték arány szabályozását - maximálisan azonosulni tud a szövetség. A forint- és az euróalapú hitelek esetében azonban egyaránt 80 százalékos hitel/fedezet arányt tartanának elfogadhatónak a bankok (az MNB 70, illetve 54 százalékot javasol), az egyéb devizahitelek esetében azonban ennél kisebb mértékbe is belemennének.

A bankszövetség ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja annak központi szabályozását, hogy a jövedelem mekkora része fordítható törlesztésre. Ennek kockázatát ugyanis a bankok viselik, azt pedig, hogy mennyire prudenciálisan járnak el, a felügyelet ellenőrzi. - Ha sikerül a jelenlegi tendenciát fenntartani, a forintkamatok csökkenésével és a törlesztőrészletek közeledésével fokozatosan nő majd a kereslet a forinthitelek iránt - tette hozzá.

A bankok az idén nagyon nehéz évet zárnak. A szektor bevételei várhatóan nem emelkednek a tavalyihoz képest, a megnövekedett céltartalékolás miatt azonban az eredményesség jelentősen romlik. Erdei arra számít, hogy a bankszektor az idén a tavalyinál lényegesen roszszabb nettó eredményt ér el. Néhány bank kénytelen lesz veszteséget is elkönyvelni, ezt azonban tőkéjük elbírja - mondta.

A jövő év első felében hasonló tendenciára lehet számítani. Bár forrásgondok már nincsenek, a bankok kockázatérzékenysége jelentősen nő, és nagyon megválogatják majd, kinek adnak kölcsönt. A magas hitelkamatok Erdei szerint egy ideig még maradnak, a betéti kamatok azonban néhány hónapon belül csökkennek. A hitelkamatok legfeljebb negyed-fél százalékponttal mérséklődhetnek az elnök szerint.

Erdei Tamás - most távozik
Erdei Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.