Megépülhet a King's City, de már aligha Sukorón

Létrejöhet kaszinóváros a Közép-Dunántúlon, de már aligha Sukorón - lényegében így summázhatók a Pénzügyminisztérium tegnapi döntései. A leendő kaszinó koncessziós szerződését ugyan aláírta a tárca, ám egyben utasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, hogy tárgyaljon Joav Blummal arról: miként állítható vissza a telekcsere előtti állapot. A szaktárca szándéka szerint az érintett sukorói telkek visszakerülnének az állam, azaz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába, a befektető pedig visszakapná a csereként felajánlott pilisi és albertirsai gyümölcsöseit.

Oszkó Péter tehát tartotta magát csütörtöki ígéretéhez, miszerint szigorúan járnak el az ügyben. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, a földek tulajdonjoga még évekig kérdéses lehet. A telekcsere előtti állapot tárgyalásos úton csak a szerződés közös megegyezéssel történő felbontásával állítható helyre. Blumhoz közel álló körökből úgy értesültünk, elzárkózik ettől a megoldástól.

A tárgyalásokra a minisztérium 30 napot adott, ha ez idő alatt nem sikerül megállapodni a befektetővel, akkor az MNV-nek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket, azaz a bíróságon kell kérvényeznie a szerződés semmisségének megállapítását. Ha erre sor kerül, akkor az eljárás évekig is húzódhat, ez alatt pedig a földek tulajdonjoga rendezetlen lesz: jogilag ugyanis mindaddig Blumé a sukorói földterület, ameddig a bíróság meg nem állapítja a szerződés semmisségét.

A területtel viszont a befektető nem tud rendelkezni, hiszen a tulajdoni lapokon feltüntetik a bírósági eljárást, vagyis például építési engedélyt sem kaphat rá.

A döntéssel egy időben bejelentették: megszületett a Közép-Dunántúl régió területére érvényes kaszinókoncessziós szerződés a tárca és a KC Bidding Kft. között. A PM-ben hangsúlyozták: a régió területén bárhol megvalósulhat a King's City-beruházás. Blum korábban lapunknak azt mondta: Sukoró az egyetlen lehetséges helyszín, amiben gondolkodnak.

Az is lehetséges, hogy az eredeti tulajdoni állapotok visszaállítását követően nyilvános értékesítésre hirdethetik meg a sukorói földeket, amelyen indulhat a King's Cityt tervező befektetői csoport, ám ezt a lehetőséget a lapunk által megkérdezett szakemberek csupán elméletinek nevezték. Az azonban biztos, ebben az esetben jelentősen csúszhat az egymilliárd eurós befektetés - már, ha a tegnapi fejlemények után a befektetők nem állnak el a beruházástól. A Pénzügyminisztérium közleményében megerősítette lapunk tegnapi értesülését, miszerint az MNV jelentése megérkezett a tárcához. Ugyanakkor kiemelték: a vizsgálatok ezzel még nem értek véget, a minisztérium folytatja a megkezdett ellenőrzést.

Megszólalt a befektető

- A koncessziós szerződés aláírása egy nagyon fontos mérföldkő a befektetés életében, ugyanakkor ez még mindig csak egyike a számtalan lépésnek, ami a nagyszabású turisztikai beruházás megvalósulásáig előttünk áll - tudatta közleményében Mr. Fred H. Langhammer a King's City befektetői csoport nevében. Ahhoz, hogy a beruházás megfelelő fogadtatásra leljen, szerinte számtalan további lépésre van szükség.

A közlemény szerint a befektetői csoport tisztában van azzal, hogy az elkövetkezendő években egy ilyen hatalmas léptékű turisztikai beruházás egész időtartama alatt, sőt azt követően is szükség van a kormányzati és helyi szervek, civil közösségek, valamint az ország lakosságának támogatására. A beruházói csoport a jövőben valamennyi lehetőséget megvizsgálva minden szükséges lépést meg kíván tenni e célok elérése érdekében.

A sajtóban legutóbb megjelent feltételezésekre reagálva, Joav Blum is nyilatkozatot tett, miszerint az ő oldaláról semmilyen jogilag hibás lépés nem történt. Teljes mértékben meg van győződve arról, hogy mindenben az érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el. Blum az elkövetkezendő napokban kész találkozni az MNV Zrt. képviselőivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.