Válságban a biztos munka fontosabb az egészségesnél

A gazdasági válság idején meghozott kényszerű intézkedések veszélybe sodorhatják az elmúlt öt év során a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén elért eredményeket - hívja fel a figyelmet az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) friss közvélemény-kutatása.

A válaszadók kétharmada minden tagállamban úgy véli: a betegségeket bizonyos mértékben a munkavégzés okozza, és tízből hat európai arra számít, hogy a globális gazdasági visszaesés ront a munkakörülményeken. Jukka Takala, az EU-OSHA igazgatója is úgy véli, fennáll a veszély, hogy a krízis miatt a társaságok csökkentik a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre fordított kiadásaikat.

Az állástalanság növekedésével az emberek egyre inkább a biztos munkahelyet és a fizetés összegét tartják fontosnak; munkakörülményeik biztonságossága és az egészségvédelem miatt kevésbé aggódnak. Utóbbiak az új munkahely kiválasztásának tényezői között a harmadik helyre kerültek.

A férfiak 61 százalékban a fizetést, 55 százalékban a munkahely biztosságát tekintették a legfontosabb tényezőnek, ha állásváltoztatásról van szó, a nőknél ez a két tényező 53, illetve 51 százalékkal szerepelt. A nők azonban lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munkaidő hosszának, mint a férfiak: minden negyedik válaszadó nevezte ezt fontos faktornak, míg a férfiak közül csak minden ötödik.

Biztató ugyanakkor, hogy az emberek - különösen az EU-15 országaiban - jól tájékozottnak tartják magukat a munkahelyi kockázatokkal kapcsolatban, és a válaszadók közel hatvan százaléka véli úgy, hogy az elmúlt öt évben javult a munkahelyi egészségvédelem és biztonság. A nemek között itt is lényeges a különbség: a férfiak 62 százaléka, a nőknek azonban csak alig több mint fele vélekedett így. A biztonsággal és az egészséggel kapcsolatos kérdésekben tíz százalékkal több - százból 71 - férfi érzi magát tájékozottnak, mint nő.

A nők helyzetét nehezíti, hogy a cégek továbbra is inkább a munkahelyi balesetek elkerülésére koncentrálnak, mint az egészségvédelemre, azaz a figyelem jellemzően a férfiak által végzett foglalkozásokra és azokra az ágazatokra irányul, ahol ők vannak többségben.

A világ legnagyobb biztonsággal és munkavédelemmel foglalkozó kampánya, az Egészséges Munkahelyek programsorozat keretében október 19. és 23. között rendezik az Európai Munkavédelmi Hetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.