A Panrusgáz nem fizetett válságadót?

Meglehetősen vegyes képet mutat azon energetikai vállalkozások sora, amelyek ilyen vagy olyan okokból korábban a rájuk kiszabott válságadó megfizetését igyekeztek elkerülni.

Ilyen például az állandósuló anyagi problémákkal küzdő, tisztázatlan hátterű EMFESZ Kft., amely ügyvezetőjének állítása szerint egy részlet befizetésére haladékot kért. Korábban olyan hírek érkeztek az orosz–magyar gázszállításokban kulcsfontosságú Panrusgáz, illetve a benzinkúthálózatot üzemeltető, de üzemanyag nagykereskedelmi engedéllyel is rendelkező olasz Agip és orosz Lukoil háza tájáról is, hogy valamilyen módon igyekeznek mentesíteni magukat a fizetési kötelezettség alól.

Mivel a – forgalmuk egy százalékára rúgó – válságadó befizetési kötelezettsége lejárt, igyekeztünk megtudni a cégeknél, mitévők lettek, ám e tekintetben valamennyi vállalkozásnál falakba ütköztünk (a Lukoil mára ígért nyilatkozatot). Az Agip Hungária – ahol csak az olaszországi sajtóosztály jogosult nyilatkozatot tenni, általában többhetes átfutási idővel – hírek szerint megegyezett a piacot uraló Mollal, így megmarad az üzemanyag-nagykereskedelmi piacon is. Feltételezhető tehát, hogy a cég mégiscsak befizette az esetében százmilliós nagyságrendű válságadót.

A Mol magatartása szintén azt a korábbi értesülésünket erősíti, hogy 80–90 százalékos üzemanyag-nagykereskedelmi súlya mellett a magyar olajmulti, ha teheti, inkább támogatja kisebb konkurenseinek fennmaradását, már csak a versenyhivatali támadások elkerülése érdekében is. Azt szintén minden társaságnál határozottan hangsúlyozták, hogy ez a vita nem befolyásolja magyar piaci jelenlétüket: egyértelműen maradni szeretnének.

A Panrusgázról – a cégnél illetve tulajdonosainál, az orosz állami Gazpromnál és az E.ON-nál – lapunknak szintén nem nyilatkoztak. Egybevágó piaci hírek szerint ugyanakkor a gáztársaság egyelőre nem kívánja befizetni az – esetében hatmilliárd forintra rúgó – válságadót. Habár a cég viszonylag észrevétlenül ékelődik az orosz gázszállításokat képviselő Gazprom és a magyar vevői oldalt képviselő E.ON közé, léte nagypolitikai fontosságú. Állítólag orosz kormánykörök elsősorban a Panrusgázra hivatkozva tiltakoztak a magyar kabinet válságadóterve ellen, mondván: a cég csupán 0,5 százalékos haszonkulccsal működik, így nem tudja kitermelni az egyszázalékos válságadót. Orosz–német tulajdonosai az adóbefizetés forrását tőkeemeléssel sem kívánják biztosítani.

Értesülésünk szerint a cég áthidaló megoldásként egyelőre visszaadta nagykereskedelmi engedélyét – így véleménye szerint már nem vonatkozik rá az adóbefizetési kötelezettség –, ugyanakkor továbbra is ugyanazt a tevékenységet végzi, mint eddig: továbbítja Magyarország felé az orosz gázt. Ezt a fura megoldást a magyar kormány annak mérlegelésével fogadhatja el – akár hallgatólagosan is –, hogy a cég akár blokkolhatja is a fő gázbeszállítási útvonalat. Másrészről a büdzsé hatmilliárd forinttal rövidülhet meg, ha a Panrusgáz kimarad az adófizetők közül.

A kormány álláspontja az ügyben nem egyértelmű. Korábban kormányilletékesek tettek olyan nyilatkozatot, miszerint a veszteség nem adóztatható. Arra a kérdésünkre, hogy a kormánynak mi a véleménye a válságadó befizetését mérlegelő cégekről, Nagy Anna szóvivő kijelentette: megvizsgálják, mely társaságok és miért nem tudták befizetni azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.