Zúzzák az aranyat!

A befektetésiarany-tulajdonosok számára alighanem fekete hétfőként marad meg a hét első kereskedési napja. A nemesfém unciánkénti árfolyama hajnalban méretes, négyszázalékos zuhanás után 1100 dollár alá esett, amelyre 2010 tavasz eleje óta nem volt példa.

Ötéves mélypontra zuhant az arany ára, 1086 dollárig csökkent az 1132-es szintről. Öröm az ürömben, hogy később azért volt némi vevői érdeklődés és az árfolyam 1115 dollárig erősödött, majd a nap folyamán a kereskedés ezen ár körül zajlott.

Aligha érinthette váratlanul a piaci szereplőket a mélypont, ugyanis a színesfém ára már egy éve csak csökken. Tavaly július 21-én még 1312 dollárt is adtak a fém unciájáért, igaz, akkor még arról is beszéltek, hogy „felfelé is kitörhet a jegyzés”, akik az áremelkedésre apelláltak, azok számára szomorúan alakultak a piaci folyamatok. Az áresés az utóbbi napokban fel is gyorsult.

Ötéves mélyponton a nemesfém ára, döntési ponthoz értek a befektetők
Ötéves mélyponton a nemesfém ára, döntési ponthoz értek a befektetők
Leonhard Foeger / Reuters

Ennek okait több dologra vezetik vissza. A dollár erősödése mellett az USA-ban jövendölt kamatemelés is „elveszi a befektetők kedvét” az aranytól. A stabilizálódó görög helyzet miatt a korábbiaknál kevesebben látnak az aranyban „menekülési lehetőségeket”.

A hétfői zuhanás okát azonban Kínában kell keresni. Sanghajban hatalmas tételeket dobtak piacra, kihúzva a padlót az aranyár alól. Az eladási hullám vélhetően technikai jellegű volt, vagyis valaki zárni szerette volna korábbi pozíciót – mondta a Népszabadságnak Juhász Gergely, a befektetési arany forgalmazásával foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója. Az akció következtében egy nagyon fontos lélektani szint, az unciánkénti 7000 jüanos (1 jüan = 45,91 forint) szint „elesett”, egészen 6780 jüanig zuhant az ár. Ez okozott sokkot a piacon, s ennek a következményeként alakult ki a nemzetközi piacon az 1100 dollár alatti jegyzés. Az ázsiai ország tőzsdéjén látott 7000 jüanos határ azért is fontos, mert ezt megelőzően utoljára 2009 őszén volt ez alatt az arany ára.

Most az a kérdés, hogy a héten képes-e az árfolyam az említett határ fölött stabilizálódni, ha nem, akkor az bajt jelenthet – folytatta Juhász Gergely. Az nem segíti a helyzetet, hogy a kínai jegybank múlt pénteken közzétette aranykészleteinek a szintjét – 1658 tonna –, amely messze elmaradt a 3000 tonna körüli várakozásoktól. Ez is félelmet keltett a szereplők körében. Ez persze utalhat arra is, akár komoly tételeket vehet az ázsiai ország központi bankja. Igaz, erre a legkisebb utalást sem tették, s ez elbizonytalaníthatja a befektetőket. Mindenesetre az árszint kezd igen vonzó lenni, miközben a piacon a kiábrándultság jeleit lehet észrevenni. Ha a stabilizáció nem sikerül, akkor könnyen elképzelhető, hogy a közeli napokban 1070 dollárig csökken tovább az ár.

Az aranypiacon a kínaiak mellett az indiaiakra összpontosul a figyelem. Indiában ősszel kezdődik az esküvői szezon, amely jellemzően meghatározó fizikai keresletet jelent a piacon. A vásárlások egyébként jellemzően már augusztusban elkezdődnek, s a piaci szereplők azt figyelik, ez képes lesz-e megállítani a zuhanást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.