Zűrös ügybe keveredett a leggazdagabb kínai

Piaci manipuláció gyanújával indítottak vizsgálatot Kína leggazdagabb embere ellen. Huang Kuang-jü a vád szerint egy „testvéri” gyógyszercég árfolyamát mozgatta meg.

A hírt megszellőzhető China Securities Journal szerint az elektronikus berendezéseket forgalmazó legnagyobb kínai vállalat, a Gome alapítója ellen még a múlt héten indított vizsgálatot a pekingi rendőrség.

A pekingi lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy Huang Kuang-jüt (Huang Guangyu), a testvére által irányított Shandong Jintai Group Co. gyógyszergyártó vállalat  részvényeinek árfolyam-manipulációja miatt kérdezte ki a rendőrség.

Az újság szerint Huang felesége és a vállalat más kulcsfontosságú vezetői a bűnügyben játszott szerepük miatt állítólag már elmenekültek az igazságszolgáltatás elől. A Gome elnökhelyettese azonban ezeket az értesüléseket rosszindulatú és alaptalan feltételezéseknek nevezte.

A pekingi rendőrség az Új Kína hírügynökség hétfői megkeresése ellenére sem volt hajlandó kommentálni a korábbi lapinformációkat. Azt azonban mégis közölték, hogy az ügy kivizsgálása közvetlenül a Közbiztonsági Minisztérium hatáskörébe tartozik.

A hongkongi bejegyzésű Gome Electrical Appliances Holdings Ltd.  részvényeinek kereskedelmét a cég harmadik negyedéves beszámolójának  közzététele előtt hétfőn felfüggesztették.

A Gome hétfőn egy közleményt is eljuttatott a kínai hivatalos hírügynökséghez, amelyben kijelentik, hogy a „szóbeszéddel” kapcsolatban nem érkezett hozzájuk hivatalos értesítés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.