Zuhantak a mezőgazdasági termelői árak

Habár a vágóállatok termelői ára összességében októberben emelkedett, a mezőgazdasági termékek ára összességében jelentősen zuhant októberben a, mivel a növényi termékek sokkal olcsóbbak lettek ez elmúlt év ugyanezen időszakához képest.

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt - közölte ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Idén az első tíz hónapban a mezőgazdasági termelői árak 2,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez a növényi termékek árszínvonalának 6,8 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 16,1 százalékos növekedéséből adódott. Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8  százalékkal csökkent a 2007 szeptemberihez képest. Tavaly októberben a mezőgazdasági termelői árak 34,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül a növényi termékek ára 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt.

Az idén októberben a gabonafélék termelői ára az előző év októberéhez viszonyítva 44,3 százalékkal csökkent. A búza  felvásárlási átlagára ebben a hónapban kilogrammonként 35,7 forint volt - az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor esett le erre a szintre az ár. Eközben a kukorica ára augusztusban még 35,5 forint volt kilogrammonként, ez októberre 25,5 forintra csökkent. A KSH megjegyzi, hogy a kukorica értékesítésének jelentős része októberben és novemberben történik.

Az olajos növények termelői ára októberben 15,2 százalékkal csökkent 2007 októberéhez képest, ezen belül a napraforgómag átlagára a nyári, kilogrammonkénti 100 forint feletti szintről októberre 76,5  forintra süllyedt. A burgonya termelői ára az előző év azonos hónapjához képest 25 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök 41,8 százalékos termelőiár-csökkenését két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagy mértékű növekedése következtében 66,1, százalékkal esett tavaly októberhez képest. (Az alma felvásárlási ára októberben  kilogrammonként 15,4 forint volt, ezt döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulása határozta meg.) A másik, jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amelynek ára 21,5 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 12,6 százalékos növekedése a vágósertés árának 25,5 százalékos, a vágóbaromfi árának 1,5, illetve a vágómarha árának 2,8 százalékos emelkedéséből adódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.