Zuhant az Allinaz profitja is

Az üzemi eredmény alapján hagyományosan legnagyobb európai biztosító, a német Allianz csoport az idei első negyedévben a tavalyinál 40 százalékkal kevesebb, 1,3 milliárd euró üzemi eredményt ért el.

Michael Diekmann vezérigazgató szerint az Allianz elég erős ahhoz, hogy állja a sarat a jelenlegi válságos időkben, ezért kizárt, hogy állami segítségre vagy tőkeemelésre lenne szükség. Az Allianz SE részvényeseinek szerdán tartott éves közgyűlésén elmondott beszédében Diekmann ugyanakkor nem bocsátkozott jóslásokba a cég idei évének alakulásáról, mert - mint mondta - nem akar olyan ígéreteket tenni, amelyeket aztán nem tud betartani.

Az első negyedévről szóló, előzetes eredményeket tartalmazó jelentés szerint a csoport üzemi eredménye az egy évvel korábbi 2,2 milliárd euróról 1,3 milliárdra esett vissza, bevétele viszont 27 milliárd euróról 27,7 milliárd euróra növekedett. A több mint 3 milliárd euró veszteséget felhalmozó Dresdner Bank eladása az első negyedévben 400 millió euróval terhelte meg a biztosítótársaságot, amely 2001-ben szerezte meg a bankot, a biztosító-bank házassághoz fűzött remények azonban hiúnak bizonyultak; az Allianz arra számított, hogy ügyfeleinek bankszámlákat lehet majd értékesíteni, a bank fiókjaiban pedig autóbiztosítást és egyéb biztosítási termékeket forgalmazni, de ez a számítás nem vált be.

Idén az első három hónapban az életbiztosítási ágazat jól teljesített, a félresikerült banküzletből adódó 400 millió euró mellett azonban az ausztráliai bozóttüzek és az Európára lecsapó heves téli viharok okozta károk is rontottak az eredményen. A cégvezetés várakozása szerint az adók, a leírások és az ügyfeleknek teljesített kifizetések után nem marad nyereség, de az Allianz gazdálkodása kiegyensúlyozott marad. A végleges adatokat május közepén teszi közzé a társaság.
2008-ban az Allianz SE üzemi eredménye 7,4 milliárd euró volt, elmaradt az egy évvel korábbi rekord magas 10,3 milliárdtól. A bevétel 5,3 százalékkal 92,5 milliárd euróra csökkent.

A csoport magyarországi tagja, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. 1,4 százalékkal 185,7 milliárd forintra növelte díjbevételét 2007-hez képest, miközben a biztosítók összes díjbevétele 4,23 százalékkal 890 milliárd forintra csökkent a múlt évben. A társaság mérlegfőösszege egy év alatt 8,9 százalékkal 345,3 milliárd forintra növekedett.
E hónap elején az FHB Jelzálogbank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodásra vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-vel, illetve az Allianz Bank Zrt.-vel.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.