Két éves mélyponton a BUX

Nem sokkal négy óra után felfüggesztették az OTP Bank részvényeinek kereskedését, mert 10 százalékot zuhant a papírok jegyzése. Sokkal szebben a BUX sem mutat, az index végül 6,75 százalékos mínusszal zárt.

A jelek szerint a befektetőknél elfogyott a cérna, s igencsak méretes pofont kapott ma a Budapesti Értéktőzsde. A Fed-közlemény utáni megkönnyebbülés úgy párolgott el, mint forró sparheten a vizcsepp. Az igazán aggasztó az, hogy nem sokkal négy után mintegy 8 százalékos zuhanást produkált a magyar tőzsde, ami a a feltörekvő piacok között is a legnagyobb esésnek mondható. 

MOL

Persze Európában és a világ tőzsdéin sem a boldogság és a jókedv az uralkodó, hiszen jellemzően 4,5-2,5 százalék közötti gyenülésben állnak a mutatók, ám ezek azért jobb értékek a BUX teljesítményénél. A spanyol és az olasz tőzsde is alulteljesítő, s azok is "csak" 4,1, 5,2 százalékos gyengülést mutattak délután. Az OTP és a Mol kereskedését például fel is kellett függeszteni, mert áruk több mint 10 százalékkal esett.

Némi vigaszt az jelenthet, hogy mindezek után erősödés történt, s nem sokkal öt előtt a zuhanás 6,5 százalékosra szelídült, végül 35,4 milliárdos forgalom mellett 6,75-ös csökkenéssel zárt. Mindez persze a devizapiacon is érezhető, a frank a forinttal szemben 268-as árfolyamon fut, míg az euróért 275 forintnál is többet kell adni.

A BUX utoljára 2009. július 31-én zárt hasonló mélységben, 17280,05 ponton, az OTP ugyanezen a napon járt egy forinttal 4000 forint alatt. Szerdán napközben 3852 forintig süllyedt a bankpapír árfolyama. A Mol is bő másfél éves negatív rekordot döntött, legutóbb 2009. december 11-én zárt a papír a szerdaihoz közeli, 15 750 forintos árfolyamon.

A Mol ma végül 1130 forinttal, 6,69 százalékkal 15770 forintra csökkent, 6,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 544 forinttal, 12,16 százalékkal 3931 forintra esett, forgalmuk 24,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,19 százalékkal 491 forintra gyengült, forgalma 1,3 milliárd forint volt.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a szerdai esést a BÉT-en az OTP vezette, de Európa-szerte általános volt a banki papírok rossz teljesítménye. A rossz nemzetközi hangulatot egyrészt azok a félelmek táplálták, hogy Franciaország lehet a következő ország, amely elveszíti legkiválóbb, "AAA" adóskockázati minősítését. Az sem tett jót a befektetői hangulatnak, hogy a Fitch Ratings egyszerre két fokozattal rontotta az euróövezethez tartozó Ciprus adósságosztályzatát - fejtette ki Német Sándor. Hozzátette: ehhez adódik hozzá, hogy Magyarországon az átlagosnál nagyobb a lakossági és kormányzati devizahitelek állománya.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője a Mol és az OTP felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: ilyenre utoljára a 2008-as "pánik" idején volt példa, de nem zárható ki, hogy a héten újra megismétlődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.