Zuhant a hazai gázfogyasztás

Az idei fűtési szezonban az előzőnél negyedével kevesebb, 5,8 milliárd köbméter földgáz fogyott. A közműhivatal szerint ez a magasabb hőmérséklettel "is" indokolható; a szigetelések és a gazdasági visszaesés hatásáról nem ejtenek szót.

A 2013/2014-es fűtési szezonban kevesebb földgázt használtak fel a hazai fogyasztók, mint az azt megelőzőben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A most lezárult fűtési szezonban 5,84 milliárd köbméter gáz fogyott. Ez 1,48 milliárd köbméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A tárolók feltöltése 2014. március 25-én megkezdődött. (A tegnapi adatok szerint ez csak az MVM-tulajdonú MFGT tárolóira igaz, az MFB-tulajdonú MMBF-re nem.)

A fűtési időszak a gáz kitárolásával indul, és addig tart, amíg a középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 Celsius-fok, illetve egy nap 14 Celsius-fok fölé - tájékoztatnak. Ez idén 2013. szeptember 27-től 2014. március 23-ig tartott, Az előző, 2012. október 8-tól 2013. április 18-ig tartó fűtési időszak 14 nappal hosszabb volt. Akkor 3,92 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, míg a 2013/2014-es időszakban 6,09 Celsius-fok. A MEKH szerint a fogyasztás jelentős visszaesése ennek is betudható.

A földgázellátás az idei fűtési szezonban is zavartalan, az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt - szögezik le. A hazai földgázrendszer zordabb időjárás esetén is biztosította volna az ellátást. A fogyasztást a hazai földgáztermelés, a külső források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte. A biztonsági tárolók készletére nem volt szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.