Zuhanórepülésben a kiskereskedelem

Folytatta a zuhanórepülést a kiskereskedelem: a boltok forgalma novemberben 4,1 százalékkal csökkent. Szinte mindenből kevesebb fogy, de a statisztikusok szerint ez megfelel az uniós trendeknek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint a kiskereskedelmi értékesítés volumenének novemberi 4,1 százalékos csökkenésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. A változás iránya megfelelt az Európai Unió tagállamaiban, illetve az eurózóna országaiban tapasztaltakkal.

Novemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 4,1 százalékkal, az év első tizenegy hónapjában két százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. novemberben 692 milliárd forint, az első tizenegy hónapban 7416 milliárd forint értékű forgalom keletkezett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2, az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 7,7, az első tizenegy hónapban három százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Novemberben a legnagyobb mértékű visszaesés (16,2 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (8,7 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7 százalék), illetve az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (2,3 százalék) is.

Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül az illatszer- (4,4 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (4,1 százalék), valamint a használtcikk-üzleteknél (0,7 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (23,6 százalék).

Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások novemberben 1,1, az első tizenegy hónapban három százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz mérten novemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,1 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-kiskereskedelemé két százalékkal nőtt.

Az Eurostat január 8-án megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások 2012 novemberében az Európai Unió 27 tagállamában 1,3 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Novemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok tíz tagállamban bővülést, tizenkettőben csökkenést mutattak. Az unió – arányukat tekintve – jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 2,5 százalékkal nőtt, Németországban 0,9, Franciaországban 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 6,2, az első tizenegy hónapban összességében 2,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.