Zuhanórepülésben a HTC

A kanadai BlackBerry sorsára juthat hamarosan a tajvani HTC mobilgyártó, amelynek háza tájáról sorozatban érkeznek a rosszabbnál rosszabb hírek. A pár évvel ezelőtt még az okostelefon-piac meghatározó, dobogós helyezettjének számító cég ma alig kétszázalékos részesedéssel rendelkezik. A tajvaniak 2013-ban estek ki a top 10-ből, és azóta sem tudnak magukhoz térni.

Az androidos készülékek egykori piacvezetője folyamatos költségcsökkentésekkel és stratégiaváltással próbál úrrá lenni a helyzeten, de a pár éve még e téren teljesen ismeretlen kínai gyártók – mint a Xiaomi, a Huawei vagy a Lenovo – állva hagyták őket.Pénzügyi vezetőjük, Chialin Chang 15 százalékos, 2300 fős elbocsátást jelentett be, ezzel 14 ezer alá csökken a cég dolgozóinak száma. A rivális Lenovónál ötszázalékos, azaz háromezres leépítésről határoztak a múlt héten, ám ég és föld a különbség, hiszen a kínai cég a Motorola Mobility okostelefon- gyártónak a Google-től történt tavalyi megvásárlása után feleslegessé váló adminisztratív munkaköröket számolja fel – írja a Bloomberg.

Sötét jövőkép
Sötét jövőkép
Eduardo Munoz / Reuters

A HTC készülékvonalon is irányváltást hirdet, a jövőben a jól fizető prémium kategóriára fókuszálnak, az alacsony profitot hozó termékeiket leveszik a kínálatukból. Csak készülékgyártásból egyre nehezebb megélni. Amíg a BlackBerry elsősorban a szolgáltatások és a szoftverek fejlesztése terén képzeli el a jövőt, a HTC új kiegészítő termékekbe öli a telefonokon megkeresett pénzét. Márciusban mutatták be a cég virtuális valóságot vizuális élménnyé varázsoló digitális „szemellenzőjét”, a Vive-t, amely a videojátékok kiegészítőjeként új világot teremt használója számára. Az amerikai Valve játékfejlesztővel közösen fejlesztett szemüveg bizonyára nagy durranás lesz valamikor, egyelőre azonban csak viszi a pénzt, ahogy a karkötőként viselhető, az élettani és aktivitási adatokat rögzítő fitneszeszköz is.

A stratégiaváltásról érkező hírekre 2,8 százalékos erősödéssel reagált a részvényárfolyam a tajpeji tőzsdén, részben ledolgozva azt a veszteséget, amit a HTC a szeptemberrel záruló harmadik üzleti negyedévében várható harmatos forgalmi adatokról tett előzetesen közzé.

A veszteség az előzetesen becsült ötszöröse lehet, az árbevétel 35 százalékkal, a 6-700 millió amerikai dolláros sávba zuhanhat vissza. A vállalat a jelenlegi árfolyamon számolva 43,2 milliárd tajvani dollárt ér, csaknem annyit, mint a 47 milliárdra rúgó készpénzállománya. Ez is jelzi, hogy a HTC-nek már egyedül a bankszámlája képvisel értéket – legalábbis befektetőszemmel nézve. A másfél milliárd amerikai dolláros piaci érték viszont könnyű prédává, felvásárlási célponttá teszi a vállalatot, noha erről vezetői hallani sem akarnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.