Zuhanó tőkebeáramlás

Minden idők legrosszabb tőkebeáramlási adatát teheti ma közzé a jegybank. Sőt, elképzelhető, hogy a mérleg a kiáramlás felé fordul - írja a Világgazdaság.

Minden idők legrosszabb tőkevonzási eredményét produkálhatja az idén Magyarország - közli a Világgazdaság. A második negyedévben ágazattól és hovatartozástól függetlenül talicskázták ki a pénzüket a befektetők, csak a sokszor átkozott külföldi bankok hoztak ide tőkét - fogalmaznak. Úgy néz ki, a helyzet nem sokat javult ezt követően sem.

A jegybank ma hozza nyilvánosságra a harmadik negyedév fizetési mérlegének adatait, ám az előzetes, havi közlésekből is látszik: nem fordult meg a tőkemozgások iránya. Így minden idők legrosszabb eredményével zárhat a magyar gazdaság a tőkevonzás szempontjából. A harmadik negyedév végén a működőtőke-beáramlás értéke 200 millió euró környékén lehetett. Az utolsó negyedévben még összejöhet némi tőkebeáramlás (októberben 400 millió euró már be is jött az előzetes adatok szerint), de ez is csak arra elég, hogy kicsit javítson az összképen. A Magyarországra érkező működő tőke értéke 1995 óta átlag évi 3 milliárd euró, mai árfolyamon 955 milliárd forint. Ez tavaly egymilliárd euróra csökkent, vagyis a gazdaságból mintegy 6-700 milliárd forintnyi, a GDP 2 százalékát kitevő működőtőke-befektetés hiányzott. Az idén a befektetési érték akár negatívba is fordulhat.

Valójában egyetlen ágazat tartja pozitívan a tőkemérleget: a külföldi bankok és biztosítók öntik a pénzt hazai leánycégeikbe, hogy finanszírozni tudják a veszteségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.