Zuhan az Elmű-Émász nyeresége

A hétfőn elfogadott különadós törvények miatt jelentős mértékben csökken az Elmű-Émász nyeresége - tette közzé a két tőzsdén lévő áramszolgáltató.

Jelentősen csökken az Elmű és az Émász csoport adózott nyeresége, miután a parlament elfogadta az energiaszektor különadójáról szóló törvényt - közölte a két tőzsdén lévő társaság a BÉT honlapján szerdán.

Az RWE-csoporthoz tartozó Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Émász) és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) a profitcsökkenés mértékét nem közölte.

A hétfőn meghozott törvény az energiaellátó cégekre a nettó árbevétel alapján számított adóalap 1,05 százalékát rója ki különadóként.  Ez a miniszterelnök bejelentése szerint 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben, az egész energiaszektort tekintve évi 70 milliárd forint.

Ugyanakkor még egy évig hatályban marad az energiaszektor úgynevezett Robin Hood adója. Az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról szóló, parlament előtt lévő javaslat szerint a 2009-ben bevezetett Robin Hood adót 2011-ben is meg kell fizetniük az energiaszektor vállalkozásainak.

Az Országgyűlés 2008 novemberében hozott törvényt a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, amely bevezette az úgynevezett Robin Hood adót, a nagy energiaellátó és -kereskedő cégek 8 százalékos különadóját. A törvény 2009. január elsején lépett hatályba, és eredetileg 2011. január elsején vesztené hatályát. Ezt a pénzügyi forrást a törvény szerint csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer  korszerűsítésére lehet fordítani. Ebből a különadóból évi mintegy 30 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.

A mostani törvénymódosítás indoklása szerint a Robin Hood adó hatályát azért hosszabbították meg, mert a törvény eredeti célja a távhőfelhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához forrást biztosítani, amire 2011-ben is szükség lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.