Zuhan a német üzleti hangulat

Gyengült az euró és hanyatlott a vezető német tőzsdemutató kedden délelőtt arra a hírre, hogy Németországban zuhant a ZEW gazdaságkutató intézet júniusi üzleti hangulatmutatója.

A német gazdaság meghatározó szereplőinek hat hónapra előretekintő várakozásait tükröző konjunktúraindex 28,7 pontra esett a májusi 45,8 pontról. Ez a legnagyobb csökkenés 2008 október óta. Elemzők 42,5 pontot vártak. A mutató már májusban is csökkent, 7,2 ponttal az áprilisi 53,0 pontról.

"Az adat azt mutatja, hogy mennyire törékeny még a fellendülés Németországban" - kommentálta a jelentést a Wolfgang Franz, a ZEW elnöke. Elemzők arra mutattak rá, hogy a hangulatot elsősorban az európai adósságválsággal és az állami kiadások megnyirbálásával kapcsolatos aggodalmak rontották, valamint azok az eddig rendre cáfolt híresztelések, hogy Spanyolország is támogatásra szorulhat tetemes adóssága miatt.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy nincs ok a pánikra, mivel a német gazdaság erős, a legfontosabb makrogazdasági mutatók jók, az ipar kifejezetten jó formában van a téli egy helyben toporgás után. Erre utalhat, hogy a jelenlegi helyzet megítélése javult: mínusz 7,9 pontra mínusz 21,6 pontról, miközben elemzők mínusz 15,0 pontot vártak. A ZEW mutató 279 elemző és befektető megkérdezése alapján készült május 31. és június 14. között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.