Zuhan a forint, újra 300 közelében az euró

Az euró árfolyama 297,5-ig, a dolláré 234-ig, a svájci franké 247,5-ig ugrott ma reggel a devizapiacon. Zúzzák a piacot a befektetők.

A napok óta tartó görögügyi bizonytalanság és a nemzetközi befektetői hangulat ma reggel megbosszulta magát: bár eddig tartotta magát a forint, most olyan zuhanásba kezdett, mint amire a pénzügyi válság legrosszabb idejében volt példa.

A bizonytalanság legfontosabb oka, hogy a görögök törlesztési képességének ügyében valószínűleg hetek múltán lát majd tisztán a piac, márpedig a tartós bizonytalanság a pozíciók eladására készteti a befektetőket, ez pedig gyengíti a sérülékeny devizákat. A Portfolio gyorselemzése szerint ilyenkor a tőke a fejlett állampapírpiacokra áramlik, illetve készpénzben várja a jobb lehetőségeket.

A forint újra háromheti mélyponton van, a hét eleji 290 körüli árfolyammal szemben immár a 300 forinthoz közelít. Hasonlóan viselkedik a lengyel zloty is, tehát most régiós jelenségről van szó, nem csak mi húzzuk a rövidebbet.

Sajnos az is az árfolyamot befolyásoló tényező, hogy a befektetők a kormány gazdaságpolitikájában is elbizonytalanodtak, hiába hangsúlyozta tegnap az EU pénzügyminisztereinek küldött levelében Matolcsy György, hogy remekül áll az államháztartás, s fenntartható növekedési pályára állították az egyenleget.

Több mint hatvan pontot emelkedett a magyar CDS-felár egyetlen hét alatt, amióta a miniszter kibontotta a Széll Kálmán Terv 2.0 új adóinak részleteit. Az ötéves magyar állampapír nemfizetési kockázatára kötött biztosítás ára múlt hét közepén még az 500-as szint alatt volt, köszönhetően azoknak a híreknek, melyek az EU/IMF-tárgyalások látszólagos előrehaladásáról szóltak. A görög választások eredménye, illetve az eurózónából való esetleges kilépésük következményei is komoly hatással van a törlesztési felárakra. Tegnap piaczáráskor már 557 felett zárt a CDS.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.