Zuhan az "AAA"-s besorolású hitelesek száma

A Financial Times kedden ismertetett felmérése szerint csak az elmúlt egy évben 6 százalékkal, 2007 óta pedig 60 százalékkal zuhant a "kilenc A-s", vagyis a három nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings által egyaránt "AAA" - illetve a Moody's jelölési módszertana alapján "Aaa" - osztályzattal ellátott szuverén adósságpapír-állomány a nemzetközi piacokon. A londoni gazdasági napilap kimutatása szerint jelenleg 5900 milliárd dollárnyi "AAA" besorolású állampapír forog a piacon, ami a teljes állománynak alig 11 százaléka.

Az elmúlt években olyan, egykor megkérdőjelezhetetlen adósminőségű gazdaságok vesztették el "kilenc A-s" státusukat, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Franciaország.

A Standard & Poor's már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal a jelenleg is érvényes "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az euróövezet minősítési dinamikájában mindazonáltal pozitív fordulat kezdődött. James McCormack, a Fitch Ratings szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója a Financial Timesnak elmondta, hogy a cég 2013 elején az euróövezeti országok kétharmadának adósosztályzatát tartotta nyilván leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással; ez az arány azóta egyharmadra csökkent.

Az európai fordulat azonban valószínűleg lassú lesz. Moritz Kraemer, a Standard & Poor's besorolási igazgatója felidézte, hogy amikor Svédország és Finnország az 1990-es évek elején elvesztette "AAA" besorolását, egy évtizedbe telt azt visszaszerezni.
Bart Oosterveld, a Moody's szuverén adósminősítési részlegének vezetője szerint akár 15 évnyi folyamatos kiigazításra is szükség lehet ahhoz, hogy az euróövezeti periféria gazdaságainak GDP-arányos államadósság-rátái visszasüllyedjenek a 60 százalékos maastrichti tűréshatárra.

A Moody's ugyanakkor az utóbbi időszakban sorra javítja a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

Két hete Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", három hete Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. Négy hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg. A Moody's ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolás a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb került.

A Moody's februárban stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a döntést.
A cég e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a valutaunión belüli járványkockázatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.