Zuckerbergék egymilliárd dolláros adománya

A Zuckerberg házaspár volt 2013-ban a leggálánsabb adakozó az Egyesült Államokban: decemberben 18 millió Facebook-részvényt adományoztak egy szilícium-völgyi nonprofit alapítványnak, 992 millió dollár értékben.

A decemberi gesztus egyből az élre repítette Mark Zuckerberget és Priscilla Chant az amerikai filantrópok legbőkezűbb ötven üzletembert felsoroló listáján. A házaspár kikötése az volt, hogy gyermekeket támogassanak a pénzből, de konkrét célokat nem írtak elő. Az egymilliárd dollárt közelítő adománnyal Zuckerbergék állva hagyták a többieket, hiszen a listára felkerült ötven ember összesen 7,7 milliárd dollárt osztott szét, és további 2,9 milliárdos elkötelezettséget vállalt.

A The Chronicle of Philanthropy által gondozott listán több ismert név hiányzik, aminek az a magyarázata, hogy korábbi ígéretük időpontja, s nem annak valóra váltásának dátuma alapján állítják össze a rangsort. Példaként Bill és Melinda Gates-t említik, akik tavaly csupán 181,3 millió „friss” dollárt utaltak át saját jótékonysági alapítványuk számára, míg a 2004-ben tett 3,3 milliárd dolláros „régi” adomány is tavaly érkezett be, de azt a tíz évvel ezelőtti lista már tartalmazta. A CNN-alapító Ted Turner és a filantrópok között is kiemelkedő Berkshire Hathaway-elnök, Warren Buffett is jórészt korábbról vállalt kötelezettségeit teljesítette 2013-ban. 

A listán harmadik helyen szereplő Nike sportszergyártó elnöke Philip Knight, és felesége, Penelope, félmilliárd dollár értékű ösztöndíjat ajánlottak fel két évre az Oregon Health & Science University Foundation számára, hogy abból a rákkutatást segítsék elő. De sokan változatos célokra és több alapítvány javára is adományoztak, így New York korábbi kormányzója, Michael Bloomberg 452 millióval támogatta a többi között a művészeteket, az oktatást, a közegészségügyi ellátást, a környezetvédelmet.

A 47. helyen találjuk Soros Györgyöt, a magyar származású nagybefektető 40 milliót dollárt adományozott tavaly. A listán elhunytak is szerepelnek, Zuckerbergéket például a tavaly 94 éves korában meghalt George Mitchell követi a második helyen, aki végakaratában vagyonából 750 millió dollárt hagyott alapítványokra. A texasi ingatlanfejlesztő és energiamogul vagyonát a Forbes magazin kétmilliárd dollárra becsülte tavaly. Örökségből gyarapodhat három Seattle-i alapítvány is, köszönhetően a tavaly, 98 évesen eltávozott lokálpatrióta ügyvéd, Jack MacDonald végakaratának, aki 139 milliót hagyott rájuk.

Ők egyébként a Gates–házaspár és Warren Buffet által 2010-ben kezdeményezett Adakozási nyilatkozat szellemében jártak el, amelynek lényege, hogy aláírói vagyonuk legalább felét közösségi célokra fordítják. A mozgalomhoz eddig világszerte 120 üzletember vagy család csatlakozott, közülük 19-en szerepelnek a filantrópok tavalyi toplistáján, amelyre 37,5 millió dollárral lehetett felkerülni. Az 50 milliót meghaladó adománytevők száma 42 volt. Harmincan oktatási intézményeknek – főiskoláknak és egyetemeknek – ajánlottak fel jelentős összeget, de az előző évektől eltérően nem intézményfenntartási, hanem tudományos, kutatási célokra.

Érdekesség, hogy az alapítványi pénzek nem mindig vándorolnak messzire, az adományozó szorosan rajta tartja a szemét a jótékony célra szánt összegen: az ötvenből húszan saját vagy családjuk nevén futó alapítványt támogatnak. A The Chronicle of Philanthropy szerkesztője szerint a legfontosabb tény az adományok összértékének megduplázódása volt az előző két év együttes eredményéhez képest, ami nyilván szoros összefüggésben van az amerikai gazdaság egyre erősödő konjunktúrájával. Stacy Palmer úgy érzékelte, hogy a veszélyérzet csökkent az emberekben, bátrabban adakoznak, és a jó ügy érdekében hajlandóak mélyebben is a zsebükbe nyúlni.

 

A Zuckerberg házaspár vezeti a filantrópusok 2013-as toplistáját
Mark Zuckerber és felesége
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.