Zuckerberg: itt a Facebook videóchat!

Zuckerberg nem okozott meglepetést, szinte mindenki tudta, miért hívta össze némi fejtágítóra az újságírókat. A Facebook üzenetfunkcióit fejlesztették, leginkább videóhívás funkcióval. Kicsit izmoznak a Google-lal is.

A Reuters és más hírforrások is megpendítették már, de ma délután (kaliforniai idő szerint reggel) maga Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója lebbentette fel a fátylat a kaliforniai Palo Altoban arról, mit főztek ki a Facebook boszorkánykonyhájában. Némi fejtágításra hívták össze az újságírókat és a bloggereket, ahol bemutatták, hogyan csiszolták a Facebook üzenetküldő funkcióit.

Sokkal felhasználóbarátabbra fazonírozták a chatet, amelyet korábban már integráltak a levelezéssel, most pedig a csoportos üzenetküldést szabták felhasználóbarátabbra. Újdonság, hogy a Skype technológiáját használva bevezetik a videóchat funkciót is, egyelőre négyszemközti változatban, azaz a konferencia-hívás lehetőségét egyelőre nem teremtik meg a felhasználóknak.

A 750 millió felhasználót jegyző Facebook felületén a Skype szolgáltatásaiért nem kell fizetni (a net-net hívásokért a Skype sem kért egyetlen fillért sem), viszont a Skype ügyfélbázisa rögtön csaknem az ötszörösére nőtt a Facebook integárció miatt. A Skype egyébként a Microsoft tulajdona, néhány hete vették meg a redmondiak 8,5 milliárd dollárért, s üzleti adatok szerint a szoftvercég a Facebook-ban is befektető.

Az új szolgáltatást Zuckerberg nem sokkal azután jelentette be, hogy a Google bejelentette saját közösségi szolgáltatását, a Google+-t. Ezzel együtt azt is, hogy nem támogatják a jövőben az anonim Gmail fiókokat, ami azt jelenti, hőgy ők emelni szeretnének az ügyfélkörük által biztosított üzleti lehetőségeken.

A Facebook nem maradt adós a válaszlépéssel: nemcsak a videóchatet jelentették be, hanem azt is, hogy integrálják a Microsoft Bing keresőjét a közösségi szolgáltatásba, ami komoly versenytárs lehet a Google-nak, tekintve a 750 millió felhasználót. Mivel a Gmail felhasználók száma is e nagyságrendben mozog, a Google+ kontra Facebook versenyt tulajdonképpen felfoghatjuk egy folyamatos szkanderezésnek.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a news conference at Facebook's headquarters in Palo Alto, California July 6, 2011. Facebook will integrate Skype videoconferencing into its social networking service, striking a deal to cement its role as a
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a news conference at Facebook's headquarters in Palo Alto, California July 6, 2011. Facebook will integrate Skype videoconferencing into its social networking service, striking a deal to cement its role as a hub for communications. REUTERS/Norbert von der Groeben (UNITED STATES - Tags: MEDIA BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.