Zsákolja az állampapírt a lakosság

Az első fél évben több mint félezer milliárddal közel 3 ezer milliárd forintra nőtt a hazai lakossági állampapírállomány.

A júniusi 160,9 milliárd forintos nettó értékesítéssel együtt közel 516 milliárd forinttal nőtt 2015 első félévében a lakossági állampapírok állománya - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. pénteken az MTI-vel. A kedvező eredmények hatására az eredetileg tervezett 302 milliárd forintos éves értékesítési tervét előbb 600, majd 700 milliárd forintra emelte az adósságkezelő. A lakossági érdeklődés eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt a stratégiai cél, amely szerint a költségvetés hiányát döntően a lakosság állampapír vásárlásai finanszírozzák. 

Az ÁAK közölte: a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 124,3 milliárd forinttal növekedett, az öt értékesítési és a négy lejárati napnak köszönhetően. A kisbefektetők körében ebben a hónapban is a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt legkedveltebb kötvény, amelyből 21,4 milliárd forint összértékben vásároltak döntően az ötéves futamidejű, 3,5 százalékos kamatprémiumot garantáló sorozatból. A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalékos kamatprémiumot tartalmazó, 3,5-4-5 százalékos induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 9,2 milliárd forinttal növekedett. A Babakötvények állománya 570 millió forinttal emelkedett az év hatodik hónapjában. A fél év végére a teljes lakossági állampapír-állomány növekményből a KKJ-re 281,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,7 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 20,8 milliárd forint jut. A PMÁK állomány idei növekedése 130,6 milliárd, a BMÁK-é 72 milliárd, a Babakötvénynél 4 milliárd forintot ért el.

Június végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2926,7 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1370,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 35,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 376 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 686,5 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 444 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,4 milliárd forintot tett ki.
A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt az első félév végén - tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.