Zsáknyi adattól függ majd az amerikai alapkamat

Minthogy a csökkenő munkanélküliségi ráta megközelítette a 6,5 százalékot, amelynek elérésekor az amerikai jegybanknak (Fed) a 2012-től érvényes politikája szerint elvileg meg kellene fontolnia a nulla százalék közelébe levitt alapkamat emelését, ezért szerdán a döntéshozók új iránymutatással szolgáltak, hiszen a gazdaság még nem tért annyira magához, hogy szigoríthatnának a monetáris politikán. Az infláció is jóval a kétszázalékos cél alatt marad, s ez a helyzet sem indokolná a kamat emelését.

Hovatovább a gazdasági növekedés irama még lassult is az év elején a kegyetlen téli időjárás miatt, a foglalkoztatási adatok szintén vegyesek, bár inkább javuló irányzatot sugallnak, de a munkanélküliség még mindig magas. A kétnapos ülésről kiadott közlemény úgy fogalmaz: a gazdaságban van annyi erő, hogy a teljes foglalkoztatás felé tolja a folyamatokat, ezért az értékpapír-vásárlási programot tovább szűkítik, s áprilistól újabb tízmilliárd dollárral ötvenötmilliárdra csökken a keret. S ez az év hátralévő részében is folytatódik, hacsak a gazdasági események nem kényszerítik a nyílt piaci bizottságot a helyzet átértékelésére. Ha a program az ősszel lezárul, a kamat akkor is a mai szinten marad még hosszabb ideig.

A Fed vezető tisztségviselőinek friss előrejelzéséből az derül ki, hogy az elsöprő többség 2015-ben tartja elképzelhetőnek a kamat emelését. A decemberi prognózishoz képest az idén egy árnyalattal lassúbb ütemű, 2,8-3,0 százalékos növekedés várható, hasonlóan 2015-höz és 2016-hoz. Mindhárom évben a sáv felső szélét hozták lejjebb 0,2 százalékkal, vagyis hozzávetőlegesen háromszázalékos bővülésre számítanak a jegybank vezetői. A munkanélküliséget előre jelezve kicsit nagyobb az eltérés, most alacsonyabb értékeket várnak, az idén 6,1-6,3, jövőre 5,6-5,9, 2016-ban 5,2-5,6 százalékos lehet az állástalanok aránya.

Első Fed-elnöki sajtótájékoztatóján Janet Yellen hangsúlyozta: a jövőben adatok széles körét alaposan megvizsgálva döntenek majd a kamatról, s nem a munkanélküliségi és inflációs küszöbértékek alapján.   Yellen hozzátette: ha a munkanélküliség a normál szintjére süllyedne, s az infláció a kétszázalékos iramra gyorsulna, a kamat akkor is csak nagyon mérsékelt ütemben emelkedik majd, mert a válságból  kivezető út hosszúnak ígérkezik. A New York-i tőzsde indexe, a Dow Jones azonban eséssel reagált az elhangzottakra, mert a friss előrejelzés arra is utal, hogy a decemberi prognózishoz képest kicsit gyorsabb ütemben emelkedhet a kamat, 2015 végére 0,75 százalék helyett egy százalékra, 2016 decemberére pedig 1,75 helyett 2,25 százalékra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.