Zsákmányszerző körútra indult a Teva

Nagy dobásra készül az izraeli Teva: a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója vállalatfelvásárlásokkal próbálja növelni méretét – és nyereségét.

A magyarországi gyárakkal is rendelkező cégóriás vezérigazgatója, Erez Vigodman februárban elejtett megjegyzései nyomán számos találgatás indult el, már-már komplett listák keringenek a potenciális áldozatokkal. A múlt héten a Tevához közel álló források szerint 25 cégre szűkítették a „repertoárt”, a munka ezeknek a gondos feltérképezésével, a célpontok beárazásával folytatódik.

Gyógyszergyártás a Teva gödöllői egységében
Gyógyszergyártás a Teva gödöllői egységében
Darnay Katalin

A spekulációk a részvényárfolyamra is kedvezően hatottak, a Teva papírjai 8,7 százalékos drágulást produkálva legjobb havi teljesítményüket nyújtották 2013 óta. Az árfolyam egy hete 63 dollárnál is járt, ami ötéves csúcsot jelent. Bő egy év alatt a kurzus 55 százalékkal erősödött. A Teva – amely egyben az izraeli tőzsde legértékesebb vállalata – lépéskényszerbe került, hiszen a nyereségének mintegy felét adó sclerosis multiplex-gyógyszere, a Copaxone gyártására hamarosan mások is ráállhatnak, ami az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint árversenyhez, a profit gyors lemorzsolódásához vezet. Az amerikai legfelsőbb bíróság ítéletével szeptemberre tolta ki azt a határidőt, amelynek lejártával a riválisok piacra dobhatják a Copaxone generikus változatait. Timothy Chiang, a CRT Capital elemzője szerint ahogy közeleg a szeptember, annál sürgősebb lesz a Teva számára a profit elapadásától tartó befektetők megnyugtatása, amihez akár egyetlen gyógyszergyártó felvásárlásának a bejelentése is elegendő lehet. Hétfőn ez teljesen váratlanul meg is történt: a Teva 3,5 milliárdos ajánlatot tett a ritka betegségek egyik specialistájának tartott amerikai Auspexért, amelynek részvényesei ezt bizonyosan elfogadják, hiszen 42 százalékos prémiumot tartalmaz az előző napi tőzsdei záróárhoz képest – jelentette a Bloomberg. A Teva elkölthető kerete ezzel 6,5 milliárd dollárra csökkent.

A Tevával szembeni várakozásokat az is táplálja, hogy a magyar kormány stratégiai partnerének számító cég 2007 óta nem zárt olyan jó évet, mint tavaly. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy bejelentették a Copaxone új, olcsóbb változatát, amellyel a betegek hatvan százalékánál a ma még napi rendszerességű injekciózást kétnaposra lehet váltani. Az új gyógyszer védettsége 2030-ban jár le, addig versenytárstól – legalábbis e téren – nem kell tartaniuk. A Teva legutóbbi negyedévét 5,17 milliárd dolláros bevétellel és 687 millió dolláros adózott nyereséggel zárta.

Vigodman – akinek elődje tavaly az igazgatósággal támadt vitája miatt távozott – költségcsökkentő programmal, leépítésekkel debütált, és a cég készpénztermelő képességének növelésére helyezte a hangsúlyt. A felhalmozott forrásokat pedig célfelvásárlásokra szánja, de a termékpaletta bővítését sem hanyagolja el. A Tevával hírbe hozottak listájának az élén két amerikai cég, a Mylan és a Mallinckrodt áll. Intő jel lehet viszont Vigodman számára, hogy 2010–2011-ben Shlomo Yanai korábbi vezérigazgató tízmilliárd dollárért vásárolt fel két céget, de ezek – finoman szólva – nem érték meg az árukat. Szakértők azt tanácsolják a Tevának, hogy a feltörekvő piacokon nézzen körül, és kisebb, specializálódott vállalatokat környékezzen meg, ezzel többre megy, mint ha a generikus gyártók túltelített piacán szemelne ki magának zsákmányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.