Zöldebb lesz a káposztás tészta

Zöld tésztát kapnak a diákok januártól, jelentősen drágábban, mint azt a szaktárca kiszámolta – állítja a szakmai szövetség.

 

Menza

A bölcsődékben 565, az óvodákban 660, az iskolákban pedig 663 forintba kerülne átlagosan a menza január elsejétől, ha a jelenlegi formájában fogadják el a közétkeztetést megreformáló rendeletet – derül ki a Magyar Közétkeztetők Szövetségének (MKSZ) számításaiból.

A szervezet attól tart, az áremelést nem bírják majd el a szülők, de az állam és az önkormányzatok sem. A Szövetség adatai szerint ugyanis ma a közétkeztetésben 978 ezer gyermek közül 369 ezren részben, 204 ezren pedig teljes egészében az állam által finanszírozott étkeztetésben részesülnek. Mint korábban beszámoltunk róla: a szaktárca előterjesztése szerint az iskolákban 562 forintba kerül majd a menü, ám a hivatalos dokumentumban nem számoltak a más intézményekben alkalmazandó árakkal.

Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke szerint ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) javító szándékkal látott hozzá a közétkeztetés megreformálásához, de a kötelezően előírt élelmiszerek köre irreális költségnövekedést okoz majd az önkormányzatoknak és a szülőknek.

Bár a szaktárca többször cáfolta, hogy az egészségesebb közétkeztetés miatt drasztikusan megdrágulna a menza, az egészségügyi államtitkárság kedden közleményben azt közölte, még nincs döntés a közétkeztetés részletszabályairól. Hangsúlyozták: nem támogatnak olyan javaslatot, amely a családok terheit jelentősen növelné.

Az MKSZ adatai szerint, míg például a XVIII. kerület óvodáiban jelenleg 316 forintba, addig Balmazújvárosban 401 forintba kerül egy napi háromszori étkezés. A 2014 januárjától életbe lépő táplálkozás-egészségügyi előírások miatt viszont a XVIII. kerületi óvodákban közel kétszeresét, a nagykanizsai intézményekben pedig 71 százalékkal kellene többet fizetni a közétkeztetésért. A növekedés oka többek között az, hogy a rendelet előír bizonyos élelmiszer-mennyiségeket és élelmiszer-féleségeket. Például naponta három deciliter tejet, vagy annak megfelelő tejterméket kell adni a gyerekeknek, és a gyümölcsleveknek is legalább 50 százalékosaknak kell lenniük, míg a csökkentett zsírbevitel miatt nem kerülhetnek olyan magyaros ételek a menzaasztalra, mint a rántott hús, a székelykáposzta, a bableves, de a túrógombócot is száműzik a menzai ételek sorából.

Káposztás tésztát például január elsejétől is felszolgálhatnak majd az iskolai menzákon, de már hozzáadott cukor és fűszerek nélkül készítve. Az MKSZ szerdai sajtótájékoztatóján azt is szemléltették, hogy miként néz ki most, és hogyan kellene kinéznie egy-egy menzai fogásnak január elsejétől. A felszolgált gulyás- és a paradicsomleves, a sertéspörkölt és tökfőzelék közül ízre és kinézetre talán a káposztás tésztán lehetett a legnagyobb különbséget felfedezni a hagyományos és az új előírásoknak megfelelően elkészített változat között. Míg az előbbi színe a karamellizált cukortól barnás volt, addig a megreformált tészta inkább hasonlított a káposzta zöld színére.

A menza díjának várható növekedése miatt az MKSZ egy tíz pontból álló javaslatcsomagot is kidolgozott. Többek között a tejtermékekre vonatkozó előírások átgondolását, az új szabályok fokozatos bevezetését, felvilágosító kampányok indítását és kötelező hatósági árak meghatározását is javasolják. A reformmal kapcsolatos egyeztetések csütörtökön tovább folytatódnak a szervezet és a szaktárca között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.