Zöld utat kapott a Heathrow feljesztése

A brit kormány zöld utat adott a legnagyobb európai repülőtér, a londoni Heathrow harmadik kifutópályának megépítéséhez. Hozzájárulása várható volt, noha még a kormányzó Munkáspártból is sokan ellenzik a gigantikus beruházást.

Az ellenzék és a környezetvédők egy emberként ágálnak a már most is magas zajterhelést tovább növelő reptérbővítés ellen. Indokaik között szerepel az is, hogy a légi forgalom növekedése miatt Nagy-Britannia nem fogja tudni teljesíteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalását.

A 9 milliárd fontra tehető óriásberuházás nélkül azonban a már most is túlterhelt Heathrow egyszerűen bedugul - érvelnek a repülőtér üzemeltetését végző BAA-nál. A harmadik kifutó és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítmények mellett a terv része egy gyorsvasútvonal létrehozása is, amely Londont, Heathrow-t és a második legnagyobb angol várost, Birminghamet kötné össze - írja a The Guardian.

Ez a vasútvonal mindenképpen megvalósul, ebben az egyben egyetértenek a politikusok. Sőt: ha a konzervatívok a következő, jövőre esedékes választásokon átveszik a hatalmat a Munkáspárttól, akkor a sínpár tovább menne, s nem érne véget Birminghamnél. A repülőtér harmadik kifutója viszont biztosan nem épülne meg. A Heatrow jelenleg 99 százalékos kapacitáskihasználtsággal megy, s évente 65 millió utast szolgál ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.