Zöld út a német gazdaságélénkítő csomagnak

A Bundestag után a német parlament felsőháza, is jóváhagyta a kormány 32 milliárd eurós konjunktúraélénkítő programját, így az január elsején életbe léphet. Ebben beruházásélénkítésről, adóegyszerűsítésről, az autóipar közvetett támogatásáról is szó van.

A pénzzel a beruházásokat akarják élénkíteni és a munkahelyeket védeni. Közvetlen adócsökkentés nem lesz, de  megkönnyítik az adóleírásokat a vállalatok és a magánszemélyek számára, különös tekintettel a épületfelújításokra. A súlyos válságba került gépkocsigyártást ugyancsak közvetett intézkedéssel igyekszik támogatni a program: a környezetvédelmi normákat betartó  új autók után egy ideig nem kell megfizetni a gépjárműadót.

A Merkel-kormány már hetekkel ezelőtt elhatározta a most jóváhagyott konjunktúraélénkítő intézkedéseket. Szakértők azóta is keveslik a segítséget, de a kancellár egyelőre elzárkózott  mindenfajta további lépéstől, Csak annyit ígért, hogy a jövő év elején újra megvitatják a helyzetet, illetve az abból fakadó  esetleges teendőket.

Közben a Deutsche Bank pénteken minden korábbinál borúsabb kilátásokat vázolt. A bank legfrissebb előrejelzésében azt írta, hogy a német gazdaság jövőre jóval nagyobbat esik vissza, mint amit  a kormány és a szakértők eddig jósoltak. A Deutsche Bank szerint jövőre elérheti a 4 százalékot a GDP csökkenése, azaz a szövetségi köztársaság hatvanéves fennállása óta a legsúlyosabb válság alakulhat ki. Norbert Walter, a bank vezető közgazdásza arra szólította fel a kormányt, hogy első lépésként haladéktalanul csökkentse az áfát.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter pénteken a leghatározottabban elutasította azt az ötletet - amely amúgy saját pártjától, a Német Szociáldemokrata Párttól származik (SPD) -, hogy a  fogyasztás fellendítése végett adjanak az állampolgároknak egy-egy 500 eurós (mintegy 130 ezer forint) vásárlási utalványt. A fogyasztási utalvány sajátos gazdaságélénkítésként komolyan napirendre került a  kormánykoalícióban, és értesülések szerint konzervatív politikusok is felkarolták azt.

Steinbrück pénzügyminiszter azonban ezt  elutasította, hangoztatva, hogy karácsony előtt szó sem lehet ilyen  intézkedés elhatározásáról. A miniszter felháborodásának adott  hangot amiatt, hogy az erre vonatkozó híresztelések befolyásolhatják a karácsonyi vásárlásokat, nyilatkozatából az tűnt ki azonban, hogy  a fogyasztói utalvány esetleges bevezetése végérvényesen nem került  le a napirendről. Az utalvány ellenzői mindenekelőtt arra figyelmeztettek: egy ilyen intézkedés borzasztóan megterhelné a költségvetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.