Továbbra sem kap gázt Ukrajnából az Emfesz

Továbbra sem érkezik be Ukrajnából Magyarországra az összes igényelt gáz. Az Emfesz fogyasztói azonban ennek ellenére kapnak gázt, mert azt a gázellátási rendszer egyensúlyáért felelős FGSZ biztosítja a szükséges mennyiséget. Hónig Péter energiaminiszter szerint tarthatatlan, hogy az ukrán fél nem közli a csökkentés pontos okát.

Továbbra sem érkezik be Ukrajnából Magyarországra az összes igényelt gáz - derül ki a hazai rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító reggeli közleményéből. Az ukrán rendszerirányító továbbra sem közölte szabályszerűen, ennek mi az oka. Ismételten azzal az indokkal éltek, hogy csak a Gazprom forrásaiból származó gázt továbbítják, noha korábban elhangzott: pontosan meg kellene jelölniük, mely magyar gázkereskedő igényét nem kívánják kielégíteni. Erről az FGSZ úgy fogalmaz: "folyamatban van az egyeztetés az ukrán rendszerirányítóval".

A hazai szabályok alapján a kieső mennyiséget az FGSZ - amely a Mol tulajdonában áll - úgy pótolja, hogy saját költségén vásárol a hazai piacon gázt, és ebből tartja fenn az országon belüli kereslet-kínálati egyensúlyt. A tegnap közleményből már az is kiderül, hogy ezt a gázt az E.ON Földgáztól vásárolják meg. Korábban Zsuga János FGSZ-vezérigazgató kifejtette, ez nem az FGSZ anyagi kockázata, mivel a szabályok szerint a "havi elszámolás" során biztosan kiderül, mely kereskedő nem kapta meg a gázát. Akkor pedig eme cégnek - akár bangaranciája terhére is - állnia kell az FGSZ költségeit.

Noha mindmáig nem derült ki hivatalosan, mindenki a hazai gázpiac ötödét képviselő Emfesz Kft.-t véli érintettnek. Ez a cég nem a Gazpromtól vásárol orosz gázt, hanem - némi Gazprom-közvetítéssel - közép-ázsiait. Az Emfesznek komoly vitája van ukrán-orosz érdekkörökkel még a januári nemzetközi gázválságra visszavezethetően. Az E.ON pedig épp az a cég, amely közvetlenül a Gazpromtól vásárol.

Az Emfesz szerint nem az a fontos, hogy honnan jön a gáz, hanem az, hogy a partnerei maradéktalanul megkapják az igényelt mennyiséget, neki pedig van elég pénze, hogy az elszámoláskor kifizesse azt.

Hónig Péter energiaminiszter korábban a téma kapcsán lapunkat az energiaellátás zavartalanságára hivatkozva az energia hivatalhoz irányította. A hivatalnál nem kívántak nyilatkozni. Ismeretes, a Magyar Energia Hivatal több hónapja készül álláspontot kialakítani a most felvetődő magyarországi szabályozási kérdésekről, ám ez eddig nem történt meg.

Hónig Péter mai sajtótájékoztatóján részletesen kifejtette a témával kapcsolatos álláspontját. Noha a helyzetet továbbra sem minősíti gázellátási problémának - hisz az országban az ellátás teljes körűen biztosított -, tarthatatlannak ítélte, hogy az ukrán rendszerirányító nem jelöli meg pontosan a szállítások csökkentésének okát. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az ukrán társminisztériummal. (Úgy tűnik tehát, tegnap ezt a kérdést nem sikerült tisztázni Viktor Juscsenko ukrán elnök és Bajnai Gordon magyar kormányfő találkozóján.) A miniszter szerint a háttérben üzleti vita állhat, ám az érintett cégek ügyeivel nem kíván foglalkozni.

Szavai szerint az egyensúly fenntartása egyelőre nem okozott többletköltséget. Maga is szeretné viszont pontosan tudni, ilyen helyzetben az esetlegesen felmerülő többletköltségek kit terhelnek.

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter
Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szakmai elképzeléseit ismerteti, sajtótájékoztatóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.