Zavaros ügybe keveredett a sportmogul

Bennfentes kereskedéssel vádolják az egyik legismertebb amerikai sportmecénást, Mark Cubant. A multimilliárdos, aki a Dallas Mavericks kosárlabdacsapat szókimondó és öntörvényű tulajdonosaként szerzett magának nevet, 2004-ben 750 ezer dollárt keresett azzal, hogy egy bizalmas üzleti információt felhasználva kiszállt egy internetes keresőprogramot üzemeltető kisebb kanadai cégből.

A jelenleg Copernic-ként működő Mamma.com akkortájt tőkeemelést tervezett, s vezérigazgatója telefonon hívta fel Cubant, érdeklődve, hogy részt venne-e ebben. A tőzsdei ügyekben felettébb harcedzett Cuban tudta mivel jár ez. Hígul a részvénypakett, csökken a részesedésének értéke, gyengül az árfolyam. Következésképpen ilyenkor, még a csúcson kell kiszállni a cégből, megelőzendő a nagyobb buktát.

Cuban így is tett, s azonnal elkezdte árulni 6,3 százalékos részvénycsomagját. Egy nap alatt sikerült is túladnia a hatszázezer részvényen, 13,24 dolláros átlagáron. Rá egy nappal, amikor a részvénykibocsátást hivatalosan is bejelentették, már az utolsó részvényétől megszabadult, s az árfolyam 11,89 dollárra zuhant. Így mentett meg az enyészettől 750 ezer dollárt.

Igaz a tőzsdefelügyelet (SEC) már azt is gyanúsnak találta, ahogy Cuban beszállt a Mamma.com-ba, három hónappal korábban, ám abban az ügyben nem indítottak vizsgálatot. Hogy mit csinált a SEC az utóbbi négy évben és miért pont most kaparta elő az ügyet, nincs magyarázat. Tény, hogy a SEC polgári peres eljárást indított a bennfentes kereskedés miatt. Bűnvádi eljárást ilyen címen csak az igazságügyi minisztérium kezdeményezhet, de ez ritka, mint a fehér holló - emlékeztet a The New York Times.


Cuban nem hagyta annyiban a dolgot, szokása szerint csípőből visszavágott, a hatóságok megtévesztésével vádolva a tőzsdefelügyeletet. Politikai vendetta végrehajtását is felrótta nekik, utalva arra, hogy neve George Bush-ellenes filmek szponzoraként is ismertté vált. A milliárdos önfejűségét ismerve az ügy aligha ér véget békés megegyezéssel. Ami a legvalószínűbb, ha igazolódik a gyanú, akkor legfeljebb a 750 ezer dolláros bírság (és kamatai) megfizetésére kötelezhetik Cubant, megspékelve némi nevelő célzatú kiegészítő büntetéssel. És felhívják a figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló tőzsdei tranzakcióktól.


Fizetnie lesz miből, hiszen a Forbes magazin tavalyi toplistáján a világ 113. leggazdagabb embereként szerepel 2,8 milliárd dolláros vagyonával. Mark Cuban a dotkom korszak egyik legnagyobb nyertese volt. Társával együtt 2000-ben elképesztő összeget, 5,9 milliárd dollárt sepert be a Yahoo!-tól az általa „garázsvállalkozásként” alapított és üzemeltetett broadcast.com internetes szolgáltató-portálért. Rá nem sokkal kipukkadt a dotkom buborék, óriási tőzsdei lavinát elindítva a Wall Streeten.

Cuban okosan feltette be a keresett pénzt, média és informatikai vállalkozásokat alapított, „mellesleg” gyerekkori álmát megvalósítva 285 millió dollárért megvette a Dallas Mavericks NBA-ben szereplő kosárlabdacsapatát. Azóta elválaszthatatlan a fiúktól, minden meccsen ott van, a közönség soraiból önfeledten buzdítva övéit. Néha túl is lőve a célon, amit jelez a nyolc év alatt elkövetett 13 minősített eset, amit összesen 1,7 millió dolláros büntetéssel „honorált” a kosárliga vezetése.


Emlékezetes volt, amikor a játékvezetők főnökének vezetői képességeit azzal jellemezte, hogy még egy Diary Queen irányítrását sem lehetne rábízni. Ez a vélemény félmillió dollárjába került. A Diary Queent pedig azzal engesztelte ki, hogy egyik éttermében egy napon át édességeket szolgált fel a vendégeknek.

Sport iránti fanatikus elkötelezettsége sokakat riaszt, köztük a baseball liga számos csapattulajdonosát, akik most éppen azt akarják megfúrni, hogy a Chicago Cubs-ra ajánlatot tevő milliárdos a társaságukba kerülhessen. Pedig a Cubs és Cuban egymásra találása sokat segíthetne a csapaton, ezt a Dallas Mavericks látványos feltámadása is igazolta.

Mark Cuban
Mark Cuban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.