Zárt az ÁKK

Kifogyott a kötvényekből az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Határidő előtt zártak.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) 2013 májusában meghirdetett forgalomba hozatali mennyiségét 70 millió euróval 570 millió euróra emelte meg az ÁKK, és egyúttal le is zárta a kötvény forgalmazását. Új kötvénysorozat kibocsátásáról nem döntött az ÁKK.

Az ÁKK pénteki közleménye szerint azért zárták le az eredetileg 2014. május 23-ra tervezett időpontnál hamarabb a 2016/Y sorozatszámú PEMÁK kötvények forgalmazását, mert a megemelt forgalomba hozatali mennyiség is elfogyott.

A közlemény arra is kitér, hogy a pénteken délig leadott, január 13-i értéknapra szóló vételi nyilatkozatokat fogadja el utoljára az ÁKK.

A most lezárt 2016/Y a harmadik kibocsátott sorozat volt. Az ÁKK 2012. november 20-án kezdte meg a prémium eurókötvények forgalmazását. Az első, 2015/X sorozatot eredetileg 200 millió euró értékben hirdették meg, 5,1 százalékos induló kamattal, majd a nagy keresletre való tekintettel többször megemelték az értékesítési keretét, összesen egymilliárd euróra. Ez a mennyiség már 2013 januárjában elfogyott, így az ÁKK lezárta ennek a sorozatnak a forgalmazását.

Az adósságkezelő 2013. január 17-én új sorozatot indított 2016/X elnevezéssel, 4,7 százalékos induló kamattal. Ennek is többször megemelték az értékesítési keretét, összesen 950 millió euróra, majd 2013 májusában lezárták a forgalmazását.

A most lezárt harmadik sorozatot 2013. május 14-én hirdette meg az ÁKK 500 millió euró összegben, 3,95 százalékos induló kamattal.

A PEMÁK kamata az eurózóna fogyasztói árindexéből és kamatprémiumból tevődik össze.

A hároméves futamidejű PEMÁK kötvények forgalomban lévő teljes állománya tavaly november végén meghaladta a 2,2 milliárd eurót az ÁKK elérhető legfrissebb adatai szerint.

A prémium eurókötvényeket eredetileg lakossági vásárlásra szánta a kibocsátó, ám főleg belföldi intézményi befektetők vásárolták. A november végi adatok szerint a teljes állomány 83 százaléka volt belföldi intézményi befektetőknél, a háztartások részaránya 14,1 százalék, míg a külföldieké 2,8 százalék volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.