Csányi Sándor meglátta a lehetőséget - Zambiában

Csányi Sándor agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport egy hatalmas zambiai mezőgazdasági privatizációban vesz részt, nem is rossz esélyekkel – írja holnap megjelenő számában a Figyelő.

Érdekes cikk jelent meg a Post Zambia című zambiai napilap internetes portálján: a ZDA (Zambiai Fejlesztési Ügynökség - Zambia Development Agency) egy hatalmas mezőgazdasági jellegű pályázaton, Zambia Serenje körzetének Nansanga farm bloc elnevezésű privatizációs tenderén összesen két pályázót tartott versenyben. Az egyik a Sable Transport Limited of Zambia elnevezésű nagy zambiai, elsősorban közlekedési fókuszú vállalat-csoport, a másik, a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm csoport.

A feladat: 9350 hektáros főterület, valamint három kapcsolódó farm (ezek 1600, 2700 és 4000 hektáros területek) megművelésére. A Nansanga program egy kormányzati támogatottságú kísérleti agrár-projekt, amellyel művelési területté alakítanák az ominózus Serenje körzet egy félmegyényi részét. Ez mintát jelenthetne további tervezett zambiai agrárprivatizációkhoz. Zambiában ugyanis ma még nagyon gyenge lábakon áll a mezőgazdaság, a művelt termőföldeken kukoricát, gyapotot és dohányt termesztenek, de a nagyon szegény ország valójában egyetlen életképes gazdasági ágazattal bír csak, a rézből él. Exportjának 90 százalékát ez adja.

A projekt a kormányzati közlések szerint rendületlenül halad előre, igaz, némi társadalmi-politikai ellenállásba is ütközik. A Nansanga Farm Bloc területén élő 9000 zambiai egyéni gazdálkodót, a Muchinda törzsfőnök vezette közösséget ugyanis kilakoltatná a zambiai kormány, vagyis a felajánlás szerint a jelenlegi lakóhelyük helyett más területen kapnának földet.Dickson Chibuye, a gazdálkodók szóvivője ezt nagyon sérelmezi, mondván olyan, részben idős emberekről is szó van, akik egész életükben a területen éltek, érthető módon nem akarnak költözni.

Eustarkio Kazonga zambiai földművelésügyi miniszter mindenesetre a projekttel kapcsolatos utolsó elérhető kormányzati megnyilvánulásban egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a győztesekkel hamarosan konkrét tárgyalásokba kezdenek. Ackimson Banda, a korábbi elnökkel azonos vezetéknevű vidékfejlesztési miniszter pedig arról nyilatkozott, hogy a helyi lakosságnak munkahelyeket és üzleti lehetőségeket fog jelenteni a lokális élelmiszer-termelés felfuttatása.

Csányi Sándor agrárprivatizációban mutatna példát Zambiában
A Zambian woman who is displaced by floods prepares a meal at Chanyanya Basic School in Kafue District south of Lusaka March 22, 2010. Torrential downpours have hit Zambia, where eight people died and hundreds more were displaced as floods swept away roads, bridges and government buildings, disaster officials said. REUTERS/Mackson Wasamunu (ZAMBIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.