Zalai áramszünet: vizsgálják a vizsgálatot

Levélben kért magyarázatot a Magyar Energia Hivataltól az energiaügyi miniszter arra, hogy miért nem vizsgálták ki határidőre a januári végi zalai, vasi áramszünet okait.

Január utolsó napjaiban - mint arról korábban lapunkban írtunk - az erős szél és a hó súlyosan megrongálta az E.ON áramszolgáltató elektromos rendszerét, emiatt Zala és Vas megyében 120 településen két-három napig nem volt áram. Az E.ON szerint vis maior-ra, azaz rendkívüli eseményre hivatkozott, ám Molnár Csaba energiaügyi miniszter arra utasította a Magyar Energia Hivatalt, hogy vizsgálja meg, a jogszabályok szerint járt-e el az áramszolgáltató a fenntartásban, a fejlesztésben és a kárelhárításban. A tárca vezetője azt kérte a hivataltól, hogy harminc nap alatt vizsgálja ki a történteket.

A határidő már lejárt, a vizsgálat azonban még tart. A Magyar Energia Hivatalban a késlekedésről korábban azt mondták: a lehető legalaposabban kívánnak eljárni, ez viszont időbe telik.

A csúszás miatt Molnár Csaba magyarázatra vár. A hivatalnak küldött levelében tájékoztatást kért arról, hogy miért nem végeztek a vizsgálattal az általa kért határidőre, és mikor lesz eredmény. A miniszter - úgy tudjuk - egyelőre nem kapott válaszokat.

Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője ugyanakkor lapunknak azt mondta: a vizsgálat várhatóan napokon belül lezárul.

A vizsgálat azért különösen fontos, mert annak eredményén is múlhat, hogy kapnak-e kártérítést azok, akiknek anyagi veszteséget is okozott a tartós üzemzavar. Nem kicsi a tét: a két megyében öszszesen 56,4 millió forintos kártérítést követelnek az áramszolgáltatótól magánszemélyek és cégek. Az E.ON viszont többször leszögezte: csak a vizsgálat megállapításai nyomán dönt a kártérítési igényekről.

Mindeközben az E.ON megbízásából továbbra is osztja az élelmiszercsomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azoknak, akiknél legalább 48 órán át szünetelt az áramszolgáltatás. Az E.ON eredetileg úgy számolt, hogy 6000 család kaphat egy-egy tízezer forint értékű csomagot, ezért 60 milliót utalt át a szeretetszolgálatnak. Időközben viszont kiderült, hogy a tervezettnél háromszázzal több család jogosult a csomagra, ezért a szeretetszolgálat kérésére az E.ON további hárommillió forintot biztosított erre a célra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.