Whiskyből táplált villanyautó

Angliából szállított drága energia helyett Mark Reynier saját termelésűből tankolja villanyautóját a skóciai Hebridákhoz tartozó Islay szigeten.

A elektromos hajtású Nissan Leaf alkotja a végső összekötő elemet a skóciai Hebridákhoz tartozó Islay szigetén egy újító üzemtulajdonos kísérletében, hogy teljesen függetlenné váljon az energiaellátás területén. A 130 éves Bruichladdich whiskyfőzde megkezdte az úttörő Biowayste rendszer alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a lepárlási folyamat során keletkező hulladéktermékek felhasználásával termelje meg saját magának a szükséges villamos energiát.

Az üzem tulajdonosa, Mark Reynier ez év elején kezdte meg a rendszer használatát, amelyben az anaerob lebontás során termelt biogázt használják fel elektromos energia termelésére. Most vett egy Nissan Leaf autót azért, hogy a whiskyfőzde által termelt elektromos árammal hajtva teljesen kőolajmentesen tudja használni.

A villanyautó megünneplésére a Nissan és a Bruichladdich közösen piacra dobott egy korlátozott mennyiségben forgalmazott whiskyfajtát, amelynek palackját Leaf-címke díszíti.

Mr. Reynier máris rendkívül jó tapasztalatokat szerzett: „Fantasztikusan jó vezetni a Leaf-et. Nyomasztó volt, hogy miközben olyan nagy lépéseket tettünk ahhoz, hogy energetikailag függetlenítsük magunkat, az autómban Anglia legdrágább gázolaját használtam, amit a nagy szigetről kellett beszereznem. A villanyautó lehetővé tette, hogy a nagy mértékben függetlenítsem magam.”

A Bruichladdich whiskyfőzde már régóta számos újítás megvalósítója és forrása. Három vállalkozó szellemű fivér építette 1881-ben, és ennek révén került be az elektromos áram első ízben az 596 négyzetkilométeres szigetre. Viktóriánus stílusú épületének jól kitalált terve megelőzte a korát, a teljes berendezést még ma is használják a whiskygyártásban. Ma a lepárló összes melléktermékét visszaáramoltatják az energiatermelésbe és a gyártásba.

A seprőt (a feldolgozott árpát) a helyi farmerek marhatakarmányként használják fel, a hígított marhatrágyát pedig kiszórják a földekre, ahol a lepárló számára termesztik az árpát. A lepárlás után visszamaradó, pot ale-nek nevezett vizes mellékterméket biogázzá alakítják át, amely a lepárlót árammal ellátó generátorok tüzelőanyaga. Az anaerob lebomlás nevet viselő átalakítási folyamat során a külön erre a célra kitenyésztett mikrobák bontják le a mellékterméket, aminek során magas minőségű biogáz termelődik.

Mr Reynier így nyilatkozott: „Nem vagyunk öko-harcosok, de meg akartuk nézni, mit tehetünk a magunk részéről. A legtöbb ilyen rendszer kissé bolondosnak, meggondolatlannak tűnik, és nincs kereskedelmi hasznuk, ennek viszont van. Bár maga a technológia már 1860 óta létezik, ilyen kis méretekben csak most vált kifizetődővé az alkalmazása.

Mark Reynier a nemes italt és a tiszta autót is szereti
whisky
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.