Washington a bankárnyugdíjakat is megnyirbálja?

Komoly dilemma előtt áll Kenneth Feinberg, aki az állami segítséggel megmentett nagybankok vezetőinek fizetését "felügyeli". El kell döntenie, megérdemli-e Kenneth Lewis, a Bank of America vezére, hogy 125 millió dollárral a zsebében nyugdíjba vonuljon.

Komoly dilemma előtt áll Kenneth Feinberg, akit Barack Obama elnök júniusban azért nevezett ki, hogy az állami segítséggel megmentett nagybankok vezetőinek fizetését „felügyelje". A dollárszázmilliárdokkal kistafírozott hét pénzintézet 25-25 legjobban fizetett vezetőjének bér- és prémiumlistáját Feinbergnek kell ellenjegyeznie, megelőzendő az elképesztő nagyságú, a kockázattal és a teljesítménnyel arányban nem álló kifizetéseket, amelyek régóta borzolják az amerikaiak idegeit.

Most Kenneth Lewis, a Bank of America (BofA) év végével lelépő vezérigazgatójának 125 millió dolláros (23 milliárd forintos) nyugdíjjárandóságáról kell Feinbergnek döntenie. Lewis elévülhetetlen érdemeket szerzett a válság kirobbanásában,  s bár sokak szerint bukott bankárnak számít, mégis a helyén maradhatott a 45 milliárd dolláros állami mentőöv megszerzése után.

Ügyében az lehet a döntő, hogy Feinberget jóval később nevezték ki a posztjára, mint ahogy Lewis nyugdíjcsomagját összeállította a BofA.  Csakhogy Feinberg széles körű felhatalmazást kapott a kongresszustól, utólag akár szerződéseket is módosíthat - ha azok az állam számára kifejezetten előnytelenek. Hatáskörével kapcsolatban azonban sokaknak aggályaik vannak, a visszamenőleges hatályú rendelkezései közül nem egyről a bíróság fog majd ítéletet mondani.

Lewisnak tehát van miért aggódnia: az 53,2 millió dolláros nyugdíjkifizetés mellé elvileg 72,8 milliónyi értékű részvényjuttatás is jár neki, nem szólva az autó- és irodahasználatról, tanácsadói díjazásról és egyebekről. Ezzel nem lóg ki a nyugalmazott Wall Street-i bankárok közül, hiszen a Merrill Lynch-et korábban vezető Stanley O'Neal „nyugdíjszelvényén" 161,5 millió dollár szerepelt, a Citigroup-os Charles Prince pedig 39,5 millió dollárból édesítheti meg élete hátralévő éveit.

Szakértők szerint nagyobb az esélye annak, hogy Feinberg engedélyezi a kifizetést, a legtöbben úgy vélik: az a fair, ha a papíron járó juttatást megkapja Lewis, de egy centtel sem többet. Ha nem így törtenne, akkor sem kell sajnálni a bankvezért, hiszen a Reuters szerint az utóbbi három évben 62 milliónál is többet vihetett haza. Sem ő, sem Feinberg nem nyilatkozik az ügyben, a főpénztárnoknak azonban hamarosan meg kell mutatnia mennyire kemény, ugyanis az eddig elé terjesztett vaskos bankárprémiumok kifizetéséről vagy visszatartásról október közepéig döntenie kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.