Wabard: félmilliárdos tőkeemelés új pénzügyi tervvel

Félmilliárd forinttal emeli tőkéjét a WABARD Biztosító: új pénzügyi tervét a közgyűlés már elfogadta. A lépéssel a társaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozatának tett eleget. A jogszabályi előírásokat meghaladó tőkeemelés a cég szerint a korábbinál nagyobb garanciát ad a biztosítottak által okozott károk rendezésére.

Határidőre összeállította és benyújtotta pénzügyi tervét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a Wabard Biztosító Zrt. Közleménye szerint a terv jóváhagyásával a biztosító két tulajdonosa összesen 500 millió forint tőkeemelésre vállalt kötelezettséget. Az Arden Holding Zrt. és a VKH Vagyonkezelő Zrt. 2009. április 30-ig 250-250 millió forint készpénz befizetésével járul hozzá a Wabard szavatalótőkéjének felemeléséhez, amelynek összege így 1,466 milliárd forint lesz. Ez az összeg a minimális biztonsági tőke szintjét jelentős mértékben meghaladja.

Az új pénzügyi terv elkészítésére a PSZÁF 2009. február 20-i határozatában kötelezte a társaságot. A határozatot az alapozta meg, hogy a Wabard 2008 végén a terveiben szereplőnél lényegesen több kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződést kötött: biztosítási ajánlatait a várt 50 ezer helyett csaknem 90 ezren választották.

A Wabardnál 2008. december 31-én szavatolótőke-hiány alakult ki, amelynek mértéke 24 millió forint volt. A hiányt azonban a társaság 2009. február 11-én 46 millió forint alaptőke emeléssel megszüntette. Az új pénzügyi tervben ugyanakkor a szavatolótőke szintjét a minimális szavatolótőke 120 százalékában határozták meg. Ez 2009. december 31-ig 481 millió forint tőkepótlást tesz szükségessé, amit a tulajdonosok félmilliárd forintos befizetése előre biztosít.

A Wabard március végéig mintegy háromszáz kárügyet zárt le és fizetett ki.

A jogszabályi előírásokat meghaladó mértékű tőkeemelés mellett a Wabard kockázatát ügyfélkörének összetétele és a piaci folyamatok egyaránt csökkentik. Ilyen kedvező hatása van, hogy a társaság egyéni biztosítottainak 93,32 százaléka 35 év feletti. A tapasztalatok szerint rájuk jellemző, hogy ritkábban okoznak kárt az átlagnál, jól ismert, megszokott útvonalakon közlekednek és takarékosan vezetnek. Ezzel párhuzamosan az átlagosnál többet költenek a megfelelő védelmet nyújtó, jó műszaki állapotú gépjárművekre.

Csökkenti a Wabard kockázatát az is, hogy az általános recesszió hatására a fuvarozó, szállítmányozó vállalkozások járműveinek átlagos futásteljesítménye lényegesen alacsonyabb a korábbi években megszokottnál. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a szakvállalkozások forgalomban tartott és biztosított teherautói kevesebb kárt okoznak. Emellett a kárgyakoriságot mérsékelheti, hogy Magyarországon és Európa szerte fokozatosan szigorítják a közlekedési szabályokat. A zéró tolerancia elvének, és az objektív felelősség rendszerének bevezetése, valamint a sebességmérő/ellenőrző berendezések egyre szélesebb körű használata miatt érzékelhetően visszaesett a balesetek száma és súlyossága.

Új pénzügyi terve benyújtásával párhuzamosan a Wabard jelezte azt is: igazgatósága határozata alapján a társaság a jövőben folyamatosan vizsgálja majd a szavatolótőke-szükséglet alakulását. Az igazgatóság egy esetleg szükségessé váló újabb tőkefeltöltésről így már annak esedékessé válása előtt javaslatot tehet a tulajdonosoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.