VS: Alaptörvény-ellenes a Queastor-törvény

Több szempontból is alaptörvény-ellenesnek találta az Alkotmánybíróság a Queastor-kötvényesek kártalanításáról szóló törvénycsomagot - írta a VS.hu. A lap szerint a határozatot kedden hozzák nyilvánosságra, ha ez megfelel a valóságnak a kormány új Quaestor-törvényt faraghat.

Az OTP beadványából kiindulva megállapították, hogy a törvény a diszkrimináció tilalmába ütközik, mivel érdemi eltérések mutatkoznak a befektetők kártalanításában.

A csődbe ment cég ügyfeleit 6 millió forintos értékhatárig eddig a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanította, de csak a Quaestor által eladott fiktív kötvények után. Az elbukott befektetések fennmaradó összegét 30 millió forintig az áprilisban létrehozott Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (Quaestor-alap) kellett volna kifizetnie.

Az Ab-döntésnek azért van jelentősége, mert a Quaestor-alap eddig arra hivatkozva nem teljesítette a kártalanítás rá eső, 6 millió forint fölötti befektetésekre vonatkozó részét, mert a jogi bizonytalanságok miatt ehhez sem a jegybanktól, sem piaci szereplőktől nem jutott forrásokhoz.

A törvény hatályon kívül helyezésével a Quaestor-kötvényesek egyelőre biztosan nem kapják meg a 6 milliótól 30 millió forintig terjedő kártalanítási összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.