Vonatok 7,2 megabittel

Hét megabites sebesség felett száguldhatnak a világhálón a MÁV-Start elővárosi és InterCity (IC) vonatainak utasai. A személyszállító vasút július végéig 735 vagonját látja el vezeték nélküli, fedélzeti internettel.

Az ingyenes internetezésre alkalmas első 31 személykocsi csütörtökön már szolgálatba is állt. Ungvári Csaba vezérigazgató szerint a MÁV-Start Zrt., flottája egységeinek világhálóra kapcsolása után, Közép-Európa vezető vasútja lesz új szolgáltatásával, és európai viszonylatban is az élmezőnybe tartozik majd. Kifejtette: a wifi-routerrel felszerelt járművek körének bővítése nyomán, évente akár ötvenmillió utas internetezhet majd az elővárosi, illetve az IC-járatokon díjmentesen.

A nemzeti vasút szerelvényein a T-Systems Magyarország Zrt. biztosítja a wifi-szolgáltatást. A szerelési feladatokat a MÁV-Gépészet Zrt., illetve a Stadler Magyarország Kft. végzi. A tervek szerint hetente húsz-harminc vasúti kocsi internetre kapcsolása készül majd el. A MÁV-Start 735 vagonjának felszerelése így július 30-ra fejeződhet be. Amivel naponta csaknem nyolcszáz vonaton teszik majd elérhetővé a netezést.

A fedélzeti internetelérést biztosító vagonokat külső és belső matricákkal jelöli meg a vasúttársaság. Ezeken a járműveken az internetes hozzáférés legnagyobb sávszélessége másodpercenként 7,2 megabit (Mbps) lesz. Ami elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására elegendő.

A csütörtökön bejelentett fejlesztés ellenére, a vonatok utasainak nem teljesen új szolgáltatás a fedélzeti internetezés. A MÁV-Start ugyanis 2011 szeptembere óta több járatán is biztosítja a világháló díjmentes, vezeték nélküli elérésének lehetőségét. A társaságnál azt mondják: a tapasztalatok és a mérések alapján egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. Egyidejűleg akár több százan is csatlakozhatnak egy vonaton a rendszerre, ami péntekenként és vasárnaponként, a legnagyobb utasforgalmú időszakokban tapasztalható is.

A világhálóra kapcsolt járművek eddig a Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugati útvonalon közlekedtek. A bővítés nyomán viszont már a budapesti, a váci, a szobi, az újszászi, a ceglédi, a szolnoki és a pécsi utasok egy része is internetezhet a vonatokon. Áprilistól pedig az ország többi IC- és elővárosi vasútvonalán is találkozhatnak majd az utasok a fejlesztéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.