Völgyesi Zsolt kezében az Útpénztár kulcsa és a nemzeti útvagyon

Vezért cserélt a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) élén Fellegi Tamás. A fejlesztési tárca vezetője Völgyesi Zsoltot, a Swietelsky Magyarország, illetve Sconset Mérnöki Kft. ügyvezetőjét nevezte ki az Útpénztár több tízmilliárd forint bevételével, valamint a nemzeti útvagyonnal gazdálkodó szervezet főigazgatójának. Elődje tevékenységét felülvizsgálják.

Péntektől új főigazgatója van a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak (KKK). Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2010 június 18-i hatállyal Völgyesi Zsoltot nevezi ki a hazai útvagyon kezelésével, szakmai koordinációjával, a fejezeti kezelésű közutas előirányzatok felügyeletével foglalkozó szervezet főigazgatójává - derül ki a minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az NFM illetékeseinek megfogalmazása szerint az "ismert közlekedésépítési szakember korábban több hazai és nemzetközi közlekedésfejlesztéssel foglalkozó cégnél töltött be magas pozíciókat." Amit az Útpénztár kulcsát őrző új főigazgató szakmai életrajza is igazol.

A 46 éves Völgyesi Zsolt a győri Távközlési Műszaki Főiskolán üzemmérnökként végzett 1985-ben. A MÁV Pályafenntartási Főnökségén 1991-ig dolgozott, majd a Strabag Hungária technológusa, építésvezetője volt 1995-ig. A FÖBER Rt.-nél 1998-ig a főmérnöki, a Nantucket Mérnöki Kft.-nél 2000-ig a műszaki igazgatói feladatokat látta el.

Az ezredforduló után ismét a FÖBER-hez igazolt, és 2006-ig projektvezetőként, projektigazgató-helyettesként dolgozott. Pályafutása Romániában folytatódott, 2006-2009 között Drumsev Rt. vezérigazgatója volt, de ezzel párhuzamosan a Swietelsky magyarország Kft. ügyvezető igazgatói feladatait is ellátta. Az elmúlt egy esztendőben a Sconset Mérnöki Kft. ügyvezető igazgatói posztján dolgozott.

A közlemény szerint az új főigazgató és a KKK előtt álló legfontosabb feladat a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjszedés magyarországi bevezetésének szakmai és stratégiai felgyorsítása, illetve háttértámogatása. De a szakminiszter elvárja azt is, hogy Völgyesi Zsolt az uniós követelményeknek megfelelően biztosítsa a KKK színvonalas működését.

Útravalóul kapott feladatai között szerepel, hogy érdemben járuljon hozzá a közlekedésfejlesztés széttagolt háttérintézményi rendszeréből, a lassú és bürokratikus folyamatokból fakadó problémák mielőbbi megoldásához. A minisztériummal szorosan együttműködve segítse a gyorsabb és olcsóbb ágazati feladatellátás feltételeinek és garanciáinak megteremtését.

De határozott elvárás, a fejlesztési, felújítási források hatékony, összehangolt felhasználásának lehetővé tétele a Nemzeti Út-, Vasút- és Hídfelújítási Program keretében.

Kerékgyártó Attila, a KKK eddigi főigazgatójának munkaviszonya a közlemény szerint közös megegyezéssel szűnt meg június 17-én. Valószínű azonban, hogy a távozó vezető a jövőben még hallani fog korábbi munkahelyéről - a fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkársága ugyanis elvégzi a KKK eddigi tevékenységének teljes körű felülvizsgálatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.