VM: jaj az átcímkézőknek, hamisítóknak!

Hatályba lépett a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló jogszabály, amelynek célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint a lakosság 96 százaléka támogatja az élelmiszerek fokozott ellenőrzését.

Az Európa több országában már működő másodlagos élelmiszervizsgálattal - amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint - a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

A Magyarországon újnak számító rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (például hús, friss zöldség és gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szerveknek, a szükséges adatok közé tartozik a szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, az első magyarországi tárolási helyszín.

Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Az MgSzH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek.

A vizsgálatok nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik. A húsáruknál alkalmazott eddigi szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MgSzH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100 százalékát ellenőrzi.

Ezzel kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás.

A új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak - hangsúlyozza a VM.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.