Vizsgálja a versenyt a közműhivatal

Ismét feltérképezi a nem lakossági áram- és gázfogyasztókért zajló piaci versenyt az – új nevén – Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Második alkalommal vizsgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a szabadpiacon kereskedő engedélyesek közti versenyt. A MEKH - a Magyar Energia Hivatal (MEH) jogutódja - kötelezettségeket róhat ki arra az engedélyesre, amely esetében jelentős piaci erőfölényt tapasztal - közölte a szervezet.

A szabadpiacon folyó verseny a fogyasztói árak csökkenését eredményezi - szögezik le. A körülbelül fél évet igénybe vevő vizsgálatot áprilisban kezdi a MEKH.

A vonatkozó törvények értelmében a MEKH ismét versenypiaci elemzést végez a nem lakossági szolgáltatók körében. Az eljárás során szakembereik vizsgálják, hogy a földgáz-kis- és nagykereskedelmi, illetve a villamosenergia-kiskereskedelmi piacokon megvalósul-e a fogyasztókért és az energiaforrásokért folytatott hatékony verseny.

Többek között figyelemmel kísérik, hogy a szereplők mekkora piaci részesedéssel rendelkeznek, a fogyasztók milyen gyakran váltanak szolgáltatót, hogyan alakulnak a szabadpiaci árak, illetve hogy az adott területen milyenek a piacra lépési lehetőségek. Ha a hivatal valahol jelentős piaci erőt tapasztal, a verseny érdekében közbelép - írják.

A 2009-es hasonló vizsgálat eredményeképpen a MEH több szolgáltató számára is különböző kötelezettségeket írt elő. Ezzel a versenyben képviselt erejüket csökkentette. A hivatal meghatározhatja a fogyasztó és a szolgáltató között létrejövő szerződés bizonyos feltételeit vagy az ajánlat egyes tartalmi követelményeit. A nagykereskedelmi piacon az engedélyest beszerzései egy részének eladására is kötelezheti.

A nagyfogyasztókért erős versenyt tapasztaltak, míg a kisebb fogyasztók esetében ez kevésbé jellemző. A nemzetgazdaságilag meghatározó kis- és középvállalkozások érdekeit képviselve kiemelten fontos, hogy a MEKH a rendelkezésére álló eszközökkel ösztönözze a versenyt és megvédje a fogyasztókat a kiszolgáltatott helyzettől - fogalmaznak.

Az áprilisban kezdődő elemzés nemcsak a jelenlegi versenyhelyzetet tárja fel, hanem az elkövetkező években várható piaci folyamatokat is vázolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.