Eredményt duplázott a Rába

Nem panaszkodhat az első háromnegyed évére a Rába – derül ki az állami vállalat számaiból. Ugyanakkor az eredményekről szóló sajtótájékoztatón elmondták: vizsgálják a "házi feladatot", azaz hogyan lehetne bővíteni a cég járműüzletágát.

Nincs oka panaszra a közelmúltban állami tulajdonba került Rábának az év első kilenc hónapja után. A győri gépipari vállalat 31,1 milliárd forintra növelte az árbevételét, ami 17,9 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest – jelentette be Pintér István, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A piaci helyzet nem sokat változott. A főbb piacok alapvetően stagnáltak. Ami egyértelműen tovább nő, az a mezőgazdaság, ahol komoly szerepe van a vállalatnak Európában és Amerikában is. Az orosz buszpiac a válság után összeesett. Ám most úgy látszik, megmozdult.

A gazdasági környezetről elmondta: a költségstruktúra két markáns tényezője, az energia és az alapanyagárak esetében beállt a szint. A forint pedig enyhén erősödött az időszak alatt.

Az üzleti eredmény részleteivel kapcsolatban a vezérigazgató kifejtette: az elmúlt negyedévben a futóműüzletág súlya az árbevételen belül tovább növekedett, immár 70 százalék. Ennek a részlegnek a forgalma az első háromnegyed évben több mint 24 százalékkal emelkedett. Az EBITDA-eredmény viszont több mint 110 százalékkal bővült.

Az alkatrészüzletágban nagy változás nincs. Európában és a világpiacon is a prémiumgépjárművek iránt nő csak a kereslet. A többi kategóriában zsugorodás van. Ez látható a Rába alkatrészüzletágán is, amelynek árbevétele 2,1 százalékkal csökkent szeptember végéig. Igaz, az EBITDA 4 százalékkal emelkedett.

A járműüzletág forgalma 41 százalékkal emelkedett. E tekintetben ugyanakkor kaptak „házi feladatot” – jegyezte meg Pintér István. Azt vizsgálják, hogy a portfólió kiegészíthető-e új termékekkel. Ezek a kérdések az igazgatóság asztalán vannak – fejtette ki.

Hozzátette: csak teljesen piacképes, megfelelő termékekkel lehet a piacon lenni. A vezérigazgató mindezt az elmúlt napokban megjelent hírekkel kapcsolatban mondta, amelyek szerint formálódik egy együttműködés a Rába és a Volvo között.

A források szerint Győrben a magyar cég Volvo-alvázon, Rába-futóművel, alumíniumfelépítményekkel városi buszokat gyártana. Kérdésre válaszolva hozzátette: olyan megoldást szeretnének kidolgozni, amely a stratégiai üzletágat tovább erősítheti.

Pintér István a középtávú tervekkel kapcsolatban hangsúlyozta: továbbra is konzervatív növekedést tűznek ki. Azaz éves szinten mintegy 10 százalékos bővülést terveznek. A vevőkapcsolatok elmélyítésében még további lehetőségeket látnak. Ezek további javítása a profitabilitás terén újabb javulást hozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.