Vizesekkel egyeztetett a közműhivatal

A közműhivatal elnöke ma a vízcégek érdekképviseletével egyeztetett. A hivatal legkorábban 2014 őszén javasol új vízdíjakat, addig az szolgáltatók további összeolvadására számítanak.

A szektort érintő jövőbeli változásokról, a víziközmű-felügyeleti és árszabályozói feladatokról egyeztetett hétfőn a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke - közölte a két szervezet.

Az elmúlt húsz évben sokat változott a hazai víziközmű szektor. 1991-ben 33 szolgáltató volt. A 2011. december 31-én hatályba lépett víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény előtt közel 400 szolgáltató működött. E társaságok különböző színvonalon, eltérő árak mellett végezték a szolgáltatást.

A MEKH-hez 2013. május 31-ig 84 szolgáltató nyújtott be működési engedélykérelmet. Ezzel megvalósult a jogalkotói szándék, összeolvadnak a cégek. 2015-től hatósági árassá válik a víziközmű-szolgáltatás.

Dorkota Lajos, a MEKH és Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke hétfőn egyeztettek a piaci integrációs folyamatokról, a hivatal felügyeleti tevékenységéről és az árképlet kialakítási munkáiról.

A MEKH elnöke elmondta, a munka során a korábbi tapasztalatokra alapoznak és figyelembe veszik az iparági sajátosságokat. A Hivatal 2014 őszén tesz elsőként javaslatot a víziközmű-szolgáltatás közszolgáltatási díjaira vonatkozóan, így a hatósági árat már az átalakult piacon vezetik be.

„Jelenleg a koncepció megalkotása és az adatgyűjtés folyik. Az árképlet részleteinek kidolgozása az alapos ágazati elemzést követően kezdődhet. Fő célunk, hogy a fogyasztókat csak az indokolt költségek terheljék, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a működési költségek ágazatspecifikus vizsgálatára” – hangoztatta Dorkota Lajos.

Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke elmondta, 1991 óta aktív részesei a víziközmű szektor alakulásának. „Hatékony szakmai munkára és összefogásra volt szükség, hogy a szétaprózódás ellenére az ágazat sikereket tudjon elérni” – közölte. 2012-től, mióta a törvény a hivatal hatáskörébe rendelte a víziközmű-feladatokat, együttműködési megállapodás lépett életbe a két szervezet között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.