Vízálló, NFC-s okostelefonnal dobna nagyot a Panasonic

Androidos lesz a Panasonic új Eluga nevű okostelefonja, amellyel visszatérnek az európai piacra. Két igazi újdonsága, hogy támogatja a mobilfizetésre alkalmas NFC-technológiát és vízálló.

Mobilfizetésre is alkalmas, szuperkönnyű és szupervékony, vízálló androidos okostelefont mutatott be ma hajnalban a Panasonic. A modern kamerával és erős hardverrel operáló készülék hasznosítja a japán gyártó eddig megszerzett tudását és a csúcstechnológiákat is, mégis a vékony dizájn és a vízálló felépítés az, amire felfigyelhetünk. Persze, vannak egyéb finomságok is. 

Az ELUGA okostelefonnal a prémium kategóriába, annak is a legfelső szintjére lőnek a japánok, a cég egyébként nem ismeretlen, mint készülékgyártó, a kétezres évek elején több modelljét árulták a magyar szolgáltatók. Akkor nem is voltak rosszak, de mégsem vetették meg a lábukat az európai készülékpiacon. Nem úgy Ázsiában.

A készülék legfontosabb újdonsága, hogy vízálló, illetve beépített NFC-chipet és alkalmazásokat is tartalmaz (Nier Field Communication), amelyet egyelőre biztonságos adatcserére lehet használni más NFC-s telefonokkal, ugyanakkor a készülék képes arra, hogy a mobilfizetési alkalmazásokat is kezelje, amint azok megjelennek Magyarországon. (Ez idénre várható.) A kommunikációs képességek itt nem érnek véget: a DLNA-kapcsolaton keresztül a telefon tartalmai a többi otthoni szórakoztatóelektronikai eszközzel is kommunikálnak, már amennyiben azok DLNA-kompatibilisek. 

Vékony, nagytudású és vízálló telefonnal tért vissza a Panasonic
Vékony, nagytudású és vízálló telefonnal tért vissza a Panasonic

Jelenleg a 2.3.5 verzójú Gingerbread fut a készüléken, de az Android4 Ice Cream Sandwich update tavasztól elérhető lesz. Mindössze 103 gramm és 7,8 mm vastag, ugyanakkor beépített, integrált akkumulátora mégis 1150 mAh-s, vagyis megfelelő mennyiségű energiát biztosít egy aktív felhasználónak is, hogy e-mailezhessen, közösségi szolgáltatásokat használjon, vagy akár wifi-hotspotként használja a készülékét.

A Panasonic eddig is profi volt a fényképezőgépek területén, ezért a mobil képkészítő funkcióval szemben komolyak az elvárások. Az ígéretek szerint sok fotóügyi innováció bekerült a készülékbe, amely 8 megapixeles kamerával készíti a fotókat. Van benne képstabilizáló funkció, H.263 és H.264 formátumú videokódolással készülnek a felvételek, miközben a készülék támogatja az MPEG4 és a DivX formátumokat is. Ebben a TI (Texas Instruments) 1Ghz-es kétmagos processzora támogatja a készüléket 1GB RAM-mal, nyolc gigabájt beépített memóriával, amely, ha nem lenne elég a felhasználónak, microSD kártyával tovább bővíthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.