Vitatják a GVH döntését az elmarasztalt könyvkereskedők

A Pécsi Direkt Kft. fellebbez, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen.

A versenyhivatal négy könyvterjesztő vállalkozást büntetett összesen 70 millió forintra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal. A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direktet 40 millió forint, a Librit 15 millió forint, továbbá a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

A Pécsi Direkt - ismertebben az Alexandra Kiadó - MTI-hez eljuttatott álláspontja szerint a GVH határozata jogszabálysértő, az abban foglalt jogsértést a cég nem követte el, és kezdeményezi a döntés bírósági felülvizsgálatát. A közleményben hangsúlyozzák: a GVH által vizsgált 2004-2009 közötti időszakban a könyvértékesítési tevékenységet a korábbi hazai és európai gyakorlatnak megfelelően, jóhiszeműen végezte a cég.

Közlésük szerint az ügy tisztázása érdekében a cég kérésére kijelölt független igazságügyi szakértő véleményét a GVH nem várta meg. A Pécsi Direkt álláspontja szerint az eljárásban a GVH megsértette a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény garanciális szabályát, mivel a tényállást hiányosan tárta fel. Sérelmezik azt is, hogy a határozatból nem derül ki, az eljárás alá vont vállalkozásokra kiszabott bírság milyen okból különböző, illetve mi az oka a bírságok összege közötti jelentős eltérésnek.

A cég közleménye szerint a tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozásról szóló jogszabály a GVH részére a hivatalból indított ügyek esetében az érdemi döntés meghozatalára a vizsgálat elrendelésétől számított 180 napos elintézési határidőt határoz meg. A jelen eljárásban a versenyfelügyeleti eljárást a céggel szemben a GVH 2009 júliusában rendelte el, így az elintézési határidő a versenytanács ügydöntő határozatának meghozatalakor több éve lejárt - írták. Megítélésük szerint a törvényben meghatározott maximális határidő lejártát követően a versenytanács jogszerűen már nem járhatott volna el és az ügyben jogszerűen határozatot sem hozhatott volna, így határozat ezért is jogszabálysértő.

A Libri álláspontja szerint is sérelmes az eljárás, mivel közel négy évig zajlott. Közleményük szerint a versenyhivatal éppen azt a piaci magatartást sérelmezte, amelyet egy korábban lezárult eljárásában jogszerűnek mondott. Hozzátették: a piaci szereplők - köztük a Libri - ugyanis épp az abban megfogalmazott iránymutatás szerint jártak el, amely miatt a jelen eljárásban a GVH bírságot szabott ki.

A Libri vitatja az eljárás jogszerűségét, megállapításait, és jelenleg a cégcsoport jogászainak bevonásával vizsgálják a fellebbezés vagy további jogi lépések lehetőségét. Közleményük szerint azt a határozat is megerősíti: a piaci szereplők között a Libri sem kartelezett, a versenytársaival semmilyen egyezséget nem kötött. Mint írták, a könyvek kiskereskedelmi piacán élénk verseny zajlik, a fogyasztók láthatják, érzékelhetik, hogy nem rögzítettek a viszonteladók által alkalmazott kiskereskedelmi árak. A Libri azt is sérelmesnek tartja, hogy a GVH kizárólag a könyv-kiskereskedelem legnagyobb szereplőit teszi felelőssé, pedig a könyvek árát szerinte a kiadók határozzák meg.

A Líra még szerdán közölte: fellebbez a GVH döntése ellen, amellyel a hivatal a cégre egy másik könyvkereskedelmi társasággal együttesen 15 millió forintos bírságot rótt ki. Kolosi Tamás, a Líra igazgatósága elnöke szerint a cég a versenyhivatal döntését "egészen abszurdnak" tartja. A fellebbezést már készítik a jogászaik, és a törvényes határidőn belül benyújtják azt  - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.