Viszi az MNB pénzét a CIB

A CIB Bank teljes egészében leszerződte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában igényelt és megkapott összeget.

A CIB Bank a program keretében az első pillérre 15 milliárd, a másodikra 12,3 milliárd forintot igényelt. A bank a teljes összeget megkapta és kihelyezte, vagy már leszerződte.

A bank vállalati ügyfelei közül különösen a középvállalatok részéről volt magas az új, valamint a hosszú távú hiteligények száma.

"Optimizmusra adhat okot, hogy a középvállalatok egyharmada beruházási hiteleket igényelt, ami némi élénkülés jele lehet" - emelte ki a program tapasztalatai kapcsán Szabados Richárd, a CIB kkv-üzletágvezetője a közleményben.

A CIB megbízásából a középvállalatok körében készült friss reprezentatív GfK-kutatás szerint leginkább banki hiteleket és uniós pályázatokat vesznek számításba a vállalatok, ha a cég jövőbeni finanszírozási lehetőségéről gondolkodnak a vezetők, a felmérés során a válaszadók 33 százaléka nyilatkozott így. Tagi kölcsönt a válaszadók 17 százaléka említett, 15 százalékuk minisztériumi pályázatokat, 14 százalékuk államilag is támogatott EU-s hiteleket, 11 százalékuk pedig lízing lehetőségeket is megvizsgálna - tartalmazza a CIB Bank közleménye.

A monetáris tanács 2013. április 4-i ülésén döntött a MNB növekedési hitelprogramjának elindításáról, majd annak érdekében, hogy minél több kis- és középvállalkozás juthasson hitelhez a program keretében, május 28-i ülésén 50 százalékkal megemelte a keretösszeget a korábban meghatározotthoz képest.

A program első pillére keretében a beruházások, forgóeszközök és uniós támogatások finanszírozására felvehető hitelekre, illetve korábban ilyen célokra felvett hitelek kiváltására rendelkezésre álló keretösszeg így 425 milliárd forintra, míg a program második pillére keretében a deviza alapú hitelek kiváltására felvehető hitelekre rendelkezésre álló keretösszeg 325 milliárd forintra emelkedett.

A hitelszerződések megkötésére augusztus 29-ig volt lehetőség. A beruházási hitelek esetében a hitelösszeg legalább 30 százalékát szeptember 30-ig kell folyósítani, az e feletti rész felhasználása pedig 2014. március 31-ig lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.