Viszi az E.ON-gázt az állam

Viszi az állam az E.ON magyar gázüzletágát. A szándéknyilatkozatot már aláírták.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója Németh Lászlóné szakminiszter és Marcus Schenck, az E.ON igazgatósági tagja társaságában a novemberi aláíráskor
Budapest, 2012. november 30. A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója (b2) Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter (b) és Marcus Schenck, az E.ON igazgatósági tagjának (j) társaságában, miután szándéknyilatkozatot írtak alá az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról 2012. november 30-án a Parlamentben. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Árvai Károly

A közlemény szerint az ügyletre egy ez év december 15-ig véglegesítendő és legkésőbb 2013. január 31-ig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében kerül sor.

Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze - emeli ki a sajtófőnök.

A megállapodás egy nagyon hosszú, nyögvenyelős folyamat eredménye. A kormányfő már augusztusban úgy nyilatkozott, hogy „vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől”. Lapunk korábbi információi szerint az állami MVM Magyar Villamos Művek (MVM) már röviddel a kormányváltást követően átvilágította a német E.ON hazai érdekeltségeit, de végül nem jött létre ügylet. 2009-ben az akkori kormány egy bonyolult tárgyalássorozat végén a földgázbehozatalt végző nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade esetleges eladására elővételi jogot alkudott ki.

Egyszersmind meghirdették, hogy az MVM tárgyalásokat kezd az E.ON kisebbségi részvénycsomagjainak megvásárlásáról. Ám 2011 elején az MVM azóta távozott elnöke, Faragó Csaba bejelentette, hogy visszalépnek a tárgyalásoktól. A gáznagykereskedőt pedig az E.ON nem akarta eladni, így az elővételi jog sem merült fel. Az iparág mindig is az MVM-et emlegette lehetséges vevőként. A Világgazdaság korábban azt is tudni vélte, hogy míg az E.ON 1,2 milliárd eurót vár a gáznagykereskedőért és a gáztároló cégért, addig az MVM mintegy 800 milliót adna.

Elemzők szerint az MVM-nek nem jönne rosszul az E.ON gáznagykereskedőjének, illetve a honi gáztárolórendszer túlnyomó többségének megvásárlása. Ezzel tulajdonképpen további jelentős gázipari eszközök kerülnének át áttételesen a Moltól az MVM-hez: hisz a két érdekeltség 2006 előtt a Mol-csoportba tartozott, amit az állami árszabályozás bizonytalanságai miatt adtak el. A kormány gázügyben látványosan teret nyit az MVM számára, ami sok esetben a Mol térvesztésével jár.

Ám ismételten az a kérdés, hogy miből. Az MVM-nek elvileg folyamatosan készülnie kellene a két-háromezer milliárd forintra saccolt atomerőmű-bővítésre, így ilyen mértékű bevásárlásokra aligha van keret. (Az Orbán- kabinet is elsősorban jelentős saját erőt nem igénylő gázpiaci lehetőségeket nyit a gazdasági hátországához közel álló MVM előtt.) Felmerülhet, hogy a kabinet ismételten hozzányúl az IMF-től 2008-ban felvett hitel megmaradt tartalékaihoz. Ha ebből valóban irányító paketthez jutna, az jóval ésszerűbb lenne, mint a Mol 21 százalékának ugyanezen forrás félezer milliárdjából történő tavalyi megvásárlása. Az E.ON leánycégének a visszavásárlása része annak a tervnek, amellyel a lakossági energiaelosztást nonprofittá tenné a kormány.

Szakértők szerint most folyik az új, hosszú távú gázszerződések megkötése. Valószínűleg a kormány ezt nem szeretné külföldi vállalkozásra bízni, úgy véli, hogy erőteljesebb, hatékonyabb pozíciót tud kialakítani a gáznagykereskedésben és olcsóbb beszerzést elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.