Viszi a Telenor nyereségét a válságadó

Több mint másfél milliárd forinttal csökkent a Telenor bevétele az első negyedévben, míg az EBITDA 3,5 milliárd forinttal karcsúbb lett éves összehasonlításban, részben a 2,3 milliárdos válságadó miatt. Esett a hang-, ám legalább nőtt az adatforgalom.

A 2011. első negyedévi árbevétel 1,7 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbitól - tette közzé ma reggel a Telenor, miután publikálták a cég első negyedévéről szóló jelentésüket. Az árbevétel csökkenésének fő oka, hogy a hívásvégződtetési díjak 2010. decemberi csökkentése miatt visszaesett az összekapcsolásból származó árbevétel, ez pedig a szolgáltatók árbevételének egy igen jelentős része. E csökkenést részben ellensúlyozza a nem hang alapú szolgáltatsokból befolyó növekvő bevétel, ami javarészt a mobilinternetet jelenti.

Nem csak az árbevétel, de az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege is süllyedt, 3,4 milliárddal, azaz a bevételcsökkenés kétszeresével. Ennek magyarázata, hogy a cég jelentése szerint az első negyedévben 2,3 milliárd forintot fizettek be, mint távközlési különadó. Az EBIT 4,4 milliárd forinttal alacsonyabb volt 2011 első három hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az utóbbi visszaesésének oka, az alacsonyabb EBITDA és a hálózati eszközök cseréje miatti 2 milliárd forinttal magasabb lett az értékcsökkenésből adódó leírás.

Ennek ellenére, a tavalyi év azonos időszakához képest 350 millió forinttal többet fordított beruházásokra a cég, ami jórészt annak köszönhető, hogy a cég hálózat-rekonstrukciós programot indított tavaly. 

Mint írák, a működési költségeiket már nem csökkentették tovább, az maradt a tavalyi szinten. A Telenor szerint a mobilhasználati szokások változása nyomán a piacon lassú elmozdulás figyelhető meg a kártyás és a számlás előfizetések arányában. 2011 első negyedévében az előfizetések száma 36 ezerrel csökkent, így számuk 3,548 millió volt. A Telenor piaci részesedése az aktív SIM-ek tekintetében 32,36 százalék volt az idei első negyedév végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.