Viszi a Restit a MÁV

Előszerződést kötött a Resti Zrt. többségi tulajdonosaival a MÁV. A Lázár és Fiai Kft., a Resdan Invest Kft., valamint a Kiron Invest Kft. megállapodtak az állami társasággal, hogy a Resti 85,58 százalékos részvénycsomagja a vasúthoz kerül.

A MÁV és a Resti tulajdonosai között 1991-ben megkötött szerződésben foglaltak (fejlesztések, franchise-rendszer kialakítása) elmaradtak, így a vasútállomások korábbi szolgáltatásai – különösen a melegkonyhás étkeztetés – folyamatosan megszűntek. Helyüket számos helyszínen profilidegen szolgáltatások vették át. Volt, ahol játékautomatákat üzemeltető vendéglátóhelyek, máshol használtruha-üzletek létesültek.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., illetve a MÁV Zrt. által kezdeményezett, uniós forrásból finanszírozott állomási fejlesztések során, a már bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelt területek egy részét vasútüzemi, utasforgalmi célra is fel kell használni. Ez azonban mindezidáig nem ritkán akadályba ütközött.

A hosszú ideig tartó tárgyalások nyomán pénteken aláírt előszerződés alapján a Resti Zrt. 85,58 százalékát kitevő részvénycsomag mintegy 2 milliárd forintért kerülhet a MÁV Zrt. birtokába. Az ügylet lezárása után a MÁV Zrt. a Resti Zrt. kizárólagos tulajdonosa lesz. 

A konstrukció nehézségét az eltérő tulajdoni szerkezet jelentette, így abban láttuk a helyzet megfelelő feloldását, ha az állam átveszi a magánkézben lévő tulajdonrészeket. Magyar vállalkozókként úgy gondoljuk, hogy ez a lépés a vasút fejlesztését szolgálja, amelyhez kompromisszumkészségünkre is nagyban szükség volt – nyilatkozta Lázár Vilmos, a Resti Zrt. egyik tulajdonosa és igazgatóságának tagja.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a részvénycsomag átvételével a MÁV Zrt. meghatározó állomási területei mentesülnek a megörökölt haszonélvezeti szerződés kötöttségeitől, így azok az utaskomfort növelése és az állomási szolgáltatások kiterjesztése érdekében fejleszthetővé és hasznosíthatóvá válnak.

A felek közt kialakítandó végső vételárat független vagyonértékelés után határozzák meg. Az értékelés kiterjed a haszonélvezeti jogok, illetve a társaság vagyonának felmérésére is. A tranzakció az MNV Zrt. előzetes jóváhagyásával zárulhat le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.