Viszi az EDF az osztalékot

A tavalyi év után 6,3 milliárd forint osztalékot fizetett az EDF Démász – derül ki a dél-magyarországi áramszolgáltató tegnap leadott mérlegéből. A francia EDF osztalékigényeihez képest most sem volt elegendő a tavaly elért 2,8 milliárdos nyereség. Így újfent a pénzügyi tartalékokhoz nyúltak, amely 3,5 milliárddal apadt.

Igaz, a hazai energiatársaságok 2007-es nagy készletátértékelése okán még mindig 77 milliárd áll a tartaléksoron. Tavaly a tulajdonos jóval mohóbbnak bizonyult: 13,5 milliárdos akkori osztalékkivonásuk érdekében a mindössze 1,7 milliárdra rúgó 2013-as nyereség miatt a tartalékot 11,8 milliárd forinttal csapolták meg.

A tavalyi árbevétel 124 milliárd forintról 103 milliárdra, 15 százalékkal esett. Ennek részbeni oka a folytatódó rezsicsökkentés, de a fogyasztás is jelentősen csökkent. Ennek nyomán a lakossággal szembeni követelésállomány is 3,4 milliárdról 2,6 milliárdra mérséklődött. A lakossági áramszolgáltatáson 1,2 milliárd forint veszteségük keletkezett, amely húszszázaléknyi romlás tavalyhoz viszonyítva. Ezt a lakosságon kívüli kör kiszolgálásán elért eredmény ellensúlyozta.

Az EDF Démászból 6,3 milliárd forintot vesznek ki
Az EDF Démászból 6,3 milliárd forintot vesznek ki
Banczik Róbert / Archív

Az EDF ugyanakkor mindeddig nem jelezte, hogy a GDF Suez és az E.ON gázpiaci lépéséhez hasonlóan vissza kívánná adni lakossági szolgáltatási engedélyét. A franciák hálózatüzemeltető leánycége, az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. 2,8-ről 3,3 milliárdra növelte profitját. A francia anyavállalat működtette Budapesti Erőmű közel egymilliárdos nyereség után tavaly félmilliárdos veszteségbe fordult, és nem fizetett osztalékot.

Sivárabb kép rajzolódik ki a szintén francia hátterű, Észak-Dunántúlon és Dél-Alföldön gázt szolgáltató, hálózatot üzemeltető GDF Suez friss tavalyi mérlegeiből. A lakossági szolgáltatást végző GDF Suez Magyarország csekély, százmilliós vesztesége nyolcszázmillióra nőtt, ami a 184 milliárdról 136 milliárdra eső árbevételhez képest kevéssé számottevő.

Ehhez képest a cég tulajdonosa kivonul a hazai szolgáltatásból: a háztartásokon kívüli kör ellátását eladta a kormányfőközeli MET-nek, majd bejelentette, hogy a lakosság ellátásáról is lemondana. A hálózatot üzemeltető Égáz-Dégáz Zrt. 2012-ben a cég „alól” a GDF Suez holland leányvállalatához került. A 2013-ban itt elkönyvelt kiugró, több mint 17 milliárdos veszteség tavaly 2,6 milliárdra mérséklődött: osztalék itt sem volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.