Viszi a lakosság az állampapírt

Áprilisban 12 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok mennyisége. A teljes állomány 1900 milliárd forint fölé emelkedett.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint áprilisban 12 milliárd forinttal növekedett a lakosságnak szánt állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyek nettó értékesítése -2,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyeké 0,6 milliárd forint volt. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 1,1 milliárddal, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények és a márciusban bevezetett, piaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvény együttes állománya 12,6 milliárd forinttal növekedett. A Babakötvény állománya 0,6 milliárd forinttal nőtt az év negyedik hónapjában.

A Kamatozó Kincstárjegyek áprilisi nettó állománycsökkenésében szerepet játszott az a technikai tényező, amely márciusban intenzív mennyiségi növekedést eredményezett. Heti rendszerességgel tartanak egy-egy új kincstárjegy kibocsátást, illetve az előző évben kibocsátott sorozat visszafizetésére és ebben a hónapban a március havival ellentétesen 4 sorozat kibocsátása mellett 5 sorozat visszafizetése valósult meg. Emellett az eddigi hónapokra jellemző 50-60 milliárd forint összegű lejárat helyett áprilisban 99,3 milliárd forint értékben járt le a kincstárjegyből. Így hiába volt nagy összegű a bruttó értékesítés, ami 96,4 milliárdot tett ki, a nettó mégis negatív lett. Ennek oka, hogy a tavalyi intenzív értékesítésnek köszönhetően az idén a lejáratok mennyisége értelemszerűen megugrik. Mindezeken kívül az adósságkezelő két alkalommal, összesen 8 milliárd forint értékben utasított vissza belföldi intézményi befektetőtől érkezett jegyzési igényt, a magánszemélyek igényeinek preferálása mellett.

Az idei adatokat tekintve április végére a 211,9 milliárd forint összegű lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 151,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4,5 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 41,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 11,2 milliárd forint jut. A tavaly decemberben kibocsátott új Babakötvény állománya 3,2 milliárd forintot ért el az első négy hónap során. Amennyiben ez a lendület marad, akkor a ÁKK éppen tegnap módosított finanszírozási tervének lakossági értékesítésre vonatkozó rész össze jöhet. Ebben az szerepel, hogy a lakossági értékesítés idén mintegy 600 milliárd forintot tesz majd ki.  

2014. első négy hónapjának végére a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1900,5 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1139,7 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 25,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 345,9 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 384,3 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 4.7 milliárd forintot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.