A GVH ejtette a cukorkartell ügyet

A Versenyhivatal közleményében utalt rá: mivel a Fidesz a dinnyekartell szereplői érdekében nemrég átírta a versenytörvényt, így értelmetlennek látta, hogy tovább vigye a cukorkartell szereplőivel szembeni vizsgálatot.

Szabad az út az agrárkartellek előtt: pénteken a GVH közleményben tudatta, hogy elállt a cukorkartellügy további vizsgálatától, mivel úgy látta, hogy az ügy jelenlegi állapotában nem bizonyítható a kartell. Ugyanakkor a GVH felhívta a figyelmet arra is, hogy azért sem fordít több erőt a cukorkartell bizonyítására, mivel a Fidesz dinnyetermelő képviselői nemrég keresztülvitték a versenytörvény módosítát, ami miatt értelmetlen pénzpocsékolás lett volna, ha a GVH erőfeszítéseket tesz a kartellező cégekkel szemben. Így legalább az adófizetőknek csak egyszer, a vásárlásnál kell megfizetni a kartellezés felárát.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2009 májusában indított eljárást az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. valamint a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. ellen, majd 2010 áprilisában az eljárásba bevonta a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt.-t és az Eurosugar S.A.S.-t is, mert azt gyanította, hogy a vállalkozások 2003 és 2009 között egyeztették egymás között az áraikat és felosztották a piacot.

A GVH a beszerzett bizonyítékok alapján – azok számára, jellegére, egymással való ellentmondásaira figyelemmel – úgy ítélte meg, hogy nincs kellően alátámasztva a feltételezett kartell, s az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, ezért bizonyítottság hiányában az eljárást megszüntette.

Ugyanakkor az eljáró versenytanács döntésében utalt arra is, hogy a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény 2012. november 28-án hatályba lépett módosítása jelentősen szűkítette a mezőgazdasági termékek vonatkozásában történő kartellezéssel kapcsolatos jogsértések szankcionálásának lehetőségeit. "Az ezen jogszabály értelmezésével kapcsolatos bizonytalanságok is azt indokolják, hogy a hatóság az eljárás folytatására ne fordítson további erőforrásokat, tekintettel arra, hogy azok hatékony és célszerű felhasználása közérdek" – fogalmazott a GVH közleménye.

Mint ismeretes, a kormánypárt nemrég a többek között fideszes képviselőt is érintő dinnyekartellügy nyomán átírta a versenytörvényt úgy, hogy az agrárpiaci kartellek esetében az eljárás lefolytatásához a vidékfejlesztési miniszter beleegyezése is szükséges. Mivel a kartellügyek felderítése komoly erőfeszítéseket igényel a GVH-tól, így a miniszteri vétójog lényegében azt jelenti, hogy a jövőben a GVH nem indít majd az agrárium szereplőivel szemben kartelleljárásokat.

Mivel az egyéni képviselői indítvány – melyet Pócs János dinnyeexportőr fideszes képviselő nyújtott be – visszamenőleges hatályú, így a GVH nemcsak a dinnyekartellügyet kell, hogy ejtse, ám a cukorkartellügyre is vonatkozott. A dinnyekartellügybe a GVH belevonta a Magyar Dinnyeszövetséget is, melynek elnöke Simonka György fideszes országgyűlési képviselő. Mint azt megírtuk, a Vidékfejlesztési Minisztérium bábáskodásával létrejött dinnyekartellnek köszönhetően a magyar vásárlók az idei szezonban a piaci árnál jóval többet kellett, hogy fizessenek a dinnyéért.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.