Visszavonhatatlan: a Samsung a legnagyobb mobilgyártó

Hosszú évek óta először zsugorodik a mobilpiac – a világszerte folyamatosan növekvő szektorban a Huawei immár a harmadik legnagyobb szereplő – az okostelefonok között, utóbbi szegmens változatlanul növekszik, akárcsak az Apple–Samsung páros dominanciája.

2009 óta először zsugorodott a tavalyi évben a globális mobiltelefon-piac annak ellenére, hogy az okostelefonok eladásai még mindig hatalmas növekedést mutattak - írja a Gartner elemzésére hivatkozva a Portfolio.hu. Az Apple és a Samsung dominanciája tovább erősödött az okostelefonok piacán, a Huawei pedig a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává nőtte ki magát. Az idei év a harmadik nagy ökoszisztéma felemelkedéséről, illetve a pozícióharcról szól majd - véli a Gartner elemzője. 

A méretesebb készülék több szolgáltatást is kínál
A méretesebb készülék több szolgáltatást is kínál

1,75 milliárd - tavaly mindössze ennyi mobiltelefont adtak el világban, ami 1,7 százalékos visszaesést jelent. Gyenge makrogazdasági környezet, a vásárlók igényeinek a változása jellemezte tavaly a globális mobilpiacot - kommentálta a számokat a Gartner szakértője. Húsz százalékkal zuhant a hagyományos telefonok iránti kereslet, az okostelefon-értékesítés viszont 38 százalékkal növekedett.

Csak a negyedik negyedévben 208 millió okostelefont adtak el, ami éves szinten azt jelenti, hogy immár az 1,7 milliárdos piac negyven százaléka okostelefon. Idehaza, Magyarországon immár tíz eladott új mobilból nyolc-kilenc okostelefon - állítják a szolgáltatók egyöntetűen. 

Az Apple és a Samsung tovább növelte dominanciáját az okostelefonok piacán, ők adják a teljes értékesítés több mint felét. A Samsung nemcsak a legnagyobb okostelefon-gyártó, de a legnagyobb mobilgyártó is volt 2012-ben. Felugrott a harmadik helyre a kínai Huawei, eladásai egy év alatt 74 százalékkal nőttek. Az Apple hegemóniája ellenére az Android részesedése 70 százalék, az iOS-é 21, a Blackberry részesedése harmadára esett. 1,8 százalékról háromra növelte viszont részesedését a Microsoft, ami reményt adhat a Nokiának, különösen, hogy a Symbian számai zuhannak és katasztrofálisak. 

A harmadik helyért kemény harc lesz idén, vélhetően a Blackberry és a Windows Phone között - mondja Anshul Gupta, a Gartner elemzője. Jönnek az alternatív operációs rendszerek, mint a Tizen, a Firefox, az Urbuntu és a Jolla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.